Grytor är riktigt populärt hemma hos oss :)
Bouef Bourguignon är en perfekt höstgryta.
Till det brukar vi ha ris, men den här gången gjorde vi hemmagjorda potatisklyftor :)
Ingredienser:
1 kg högrev3 morötter2 gul lökar3 msk vetemjöl6 dl rött vin5 dl kalvfond2 msk tomatpuré1 näve färsk timjan2 lagerblad3 stora vitlöksklyftor300 g skogschampinjoner280 g baconsalt, peppar och socker
1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 2,5-3 timmar.
6. Dela champinjonerna i kvartar, skiva upp fläsket och bryn dem tillsammans med syltlökarna.
7. Lägg i syltlökar, svamp och fläsk och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar ev. socker.
Potatisklyftor i ugn
Här kommer ett litet tips för att få dem perfekta potatisklyftorna.
1. Skala potatisen och skiva upp dem i klyftor. Koka sedan potatisen i 3-4 min för att få bort stärkelsen.
2. Medan potatisen kokar så smörj formen med olivolja och ställ in den i ugnen på 200 grader så olivoljan blir varm. (Att formen är varm och stärkelsen är borta i potatisen gör så att den tillagas på ett bättre sätt)
3. Ta sedan ut formen. Häll i potatisen, salta och ha på lite färsk timjan. Låt stå i ugnen 30-40 min tills potatisen är klar.
Enjoy :)