Hur man gör en bra pumpagubbe
Fiskpaket med räkor
Pastasås med salami och ost
Hemmagjord (GI) Pizza
GI-pizza om man ska vara sån :P
(För att klargöra så är det degen som är GI, sen beror det på fyllningen)
Vart 3 olika pizzasorter och dubbelt av min favorit - Hawaii :)
Tycker det är jätte bra att ha lite pizza i frysen. Bättre än snabbtmatsfrys (?) pizzorna. Men ett perfekt mellanmål eller en snabb lunch/middag.
Tycker det är godare med dinkelmjöl än vanligt mjöl när man gör hemmagjord pizza :)
Ingredienser 4 port - 1 pizza:
Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
Tomatsås:
400 g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
oregano
Fyllning 1:
Skinka
Riven ost
Annanas
Fyllning 2:
Mozzarella
Salami
Färska tomater
Ruccola (efter gräddning)
Svartpeppar (efter gräddning)
Fyllning 3:
Mozzarella
Chaminjoner
Färska tomater
Svartpeppar (efter gräddning)
Ruccola (efter gräddning)
1. Blanda samman mjöl och salt.
2. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
3. Blanda ner mjölet, lite i taget.
4. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
5. Tillsätt lite mer mjö, den ska inte vara för kladdig. Låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 250 grader.
Tomatsåsen:
1. Värm upp de passerade tomaterna i en kastrull.
2. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och häll i oreganon. Lät sjuda på låg värme en kvart.
Pizzan:
1. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza.
2. Bre på tomatsås. Lägg på önskad fyllning.
3. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.
(Om du får tomatsås över så kan du ha det vid sidan av till pizzan)
Färdig Hawaii
Färdig salami, mozzarella och ruccola
Mozzarella, champinjon innan gräddning
Enjoy :)
Gnocchigratäng med pesto och parmesan
Så idag lyxade vi till det lite med en Gnocchigratäng med pesto och fläskflié till :)
Det vart riktigt gott. Jag skulle kunna äta enbart gratängen. Varenda gång jag åker till Frankrike vill jag ha Gnocchi, helst med pesto, men inget måste.
Än en gång, jag älskade den här rätten :)
Vi fuskade lite och använde färsig gnocchi. Vi använder De Cecco då och de är faktiskt riktigt bra :)
Jag älskar gnocchi och tycker Sverige har ett alldeles för dåligt utbud på det. Skärpning!
Det blev en sen middag idag, fast maten gick snabbt att göra :)
Ingredienser:
Gnocchigrattängen:
1 paket Gnocchi (500 g)
3 dl vispgrädde
1 dl grön pesto
7 coctailtomater
4 champonjoner
1 dl riven parmesan ost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Fläslfilén:
600-700 g fläskfilé
rapsolja
Santa Maria rub marinad, chili
1. Putsa filén. Lägg den i en bunke.
2. Häll på lite rapsolja och stö över och gnid in rub marinaden.
3. Bryn fileén. Lägg den i en ungssäkerform och stoppa in i ungen på 200 grader. Låt den stå tills den får en innertemp på 69 grader.
4. Ta ut fileén och låt den vila i 10 min.
Gratäng:
1. Koka gnocchin i rikligt med vatten och salt.
2. Dela tomaterna på hälften och chaminjonerna i fjärde delar.
3. Heta upp en panna och häll i grädden och peston. Låt det stå och dra på låg värme i 5 min.
4. Häll i champinjonerna och tomaterna. Pressa ner en vitlökskyfta och salta och peppra. Låt stå någon minut.
5. Häll ner gnocchin i blandningen och rör om.
6. Häll sedan över i en ungssäkerform och strö över osten.
7. Sätt in den i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7 min, eller tills osten är gyllenbrun.
Servera med en sallad.
Enjoy :)
Berry Temptation
Sitter just nu i Helsingborg och har för ett tag sen avslutat en god middag på Ohlson :)
Nu tänkte vi avsluta kvällen med lite Berry Temptation hemma hos några vänner :)
Berry är ett riktigt gott mousserande vin med hallon smak. Ma. Ska vända på flaskan för att få mer hallon smak :)
Första gången vi drack den var på matmässan i Älvsjö för 2 år sen. Och då sa han som serverade det att vi skulle beskriva smaken med ett ord. Vi frågade honom vilket ord som var bäst och fick svaret "tjejvändar dricka" och vi måste fullständigt hålla med :)
Riktigt gott vin (?) som smakar precis som cider. Så det är ju inget fin vin direkt.
Det kostar lite över 70 kr på systemet :)
Enjoy :)
Havrescones
Vi ska snart bege oss ner mot Skåne där vi ska spendera hela helgen.
En lång bilresa ner kräver en bra frukost, så jag har gjort scones så här på morgonkvisten :)
Havrescones :)
Ingredienser 4 pers:
2½-3 dl mjölk
100 g smör
2½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt
2. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg (den ska vara ganska kladdig.
3. Tryck ut degnen i en plåt på ett bakplåtspapper. Nagga degen.
4. Grädda i 250 grader ca 10 min.
Skär upp och servera :)
Ha en trevlig helg
Enjoy :)
Björnbärssmoothie med kardemumma
Kanske blir lite tjatigt, men det är bara en period, imorn lovar jag att bjuda på något annat :)
Till frukost blev det en björnbärssmoothie med kardemumma :)
Ingredienser 1 stort glas:
1 dl björnbär
1 banan
2 dl vaniljyoghurt
knappt ½ tsk kardemumma
Enjoy :)
Jordgubbssmoothie med ingefära och citron
Man går och kollar i skåpen för att hitta något gott att äta eller dricka.
I så fall är en smoothie perfekt!
Jag vet, nu blir det ganska mycket smoothies. Men antar att det är en period just nu. Men det är ju så gott :)
Och det går snabbt att göra!
Den här kvällen blev det en jordgubbs smoothie med citron och ingefära
Ingredienser 2 glas:
4 dl vaniljyoghurt
2 ½ dl jordgubbar
2 cm ingefära
1 liten citron
en skvätt apelsinjuice
2. Skär av två cm av ingefäran och skala den, skär i fyra bitar och lägg ner i mixern.
3. Dela citronen och pressa ner juicen i mixern. Häll i en skvätt apelsinjuice.
4. Mixa allt.
Låt den gärna stå i kylen i en timme, då tar ingefäran mer smak :)
Enjoy :)
Pannacotta med varma blåbär med kardemumma
Här är ett enkelt recept som går snabbt att göra. Det är bara tiden i kylen som tar tid :)
Den smakar otroligt gott också :)
Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
(om man vill göra det lilla extra kan man använda en vaniljstång istället)
100 g vit blockchoklad
3 gelatinblad
1.Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
2.Koka upp grädden och vaniljsocker.
3.Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
4.Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.
5.Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.
Servera med varma blåbär.
Värm bären i en kastrull. Tillsätt lite florsocker och kardedmumma. Super gott!!!
Enjoy :)
Energikick i höstmörkret - Jordgubbs och björnbärssmoothie
Goda drinkar som kan mixas precis hur man vill och man får i sig massor av c-vitaminer :)
Själv är jag svag för smoothies med bär och vaniljyoghurt. Så nästan alla mina smoothies jag gör innehåller det :)
Någon som har något annat recept att rekomendera? :)
Den här kvällen blev det en jordgubbs- och björnbärssmoothie
Ingredienser för 1 stooort glas eller två mindre:
1 dl frusna jordgubbar
½ dl frusna björnbär
1 hel banan
3 dl vaniljyoghurt
En skvätt apelsinjuice
Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i ett stort glas!
Enjoy :)
Kycklingpaj med curry
Man tittar in i kylskåpet och det är fullt med mat.
Rester är inte alltid så kul så då får man göra något roligt av det :)
Idag blev det Kycklingpaj med curry :)
Ingredienser:
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl vatten
75 g smör
0,5 tsk salt
Fyllning:
500 g kyckling
½ röd paprika
½ tomat
½ purjolök
2 dl creme fraiche
curry
1 rejäl msk mangochutney
salt och peppar
2 dl riven ost
1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
2. Rör ner smöret. Om du använder fast smör så låt det bli rumstempererat innnan du smular ner det i mjölet.
3.Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg.
4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter, nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuterPajen:
1. Stek kycklingen (om det inte är rester). Skiva kycklingen i mindre bitar.
2. Småhacka tomaten och paprikan. Skiva purjolöken.
3. Häll creme fraichen i en bunke. Blanda i curryn efter egen smak. Tillsätt mangochutneyn.
4. Lägg i kyckligen, tomaten, paprikan och purjolöken i bunken och rör om. Tillsätt salt och peppar.
5. Häll blandningen i det tomma pajskalet.
6. Riv osten och strö över pajen.
7. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20 min.
Servera med salsa och en sallad
Enjoy :)
Bilder från årets Chokladmässa
Jag har tillsammans med några kompisar spenderat dagen på Chokladmässan.
Vi har haft det riktigt trevligt och ätit massor av (kanske för mycket) choklad.
Det är en riktigt bra mässa, men!
Jo det finns lite men här för mig som besöker mässan för tredje året i rad.
Redan förra året tyckte jag att själva mässan och antal utställare var färre än året innan och i år tycker jag att mässan verkade mindre än förra året. Sen saknar jag vissa utställare som varit med tidigare i år och jag ställer mig något frågande till vissa som var där i år.
Men som första gång besökare blir man defenitivt inte besviken. Jag ska inte säga att jag är besviken, för det är jag verkligen inte. Jag har fortfarande ätit massor av god choklad och köpt med mig en del hem.
Men jag hoppas att arrangörerna anstränger sig lite mer nästa år.
De har nog slappat lite eftersom mässan växer av sig själv.
Utställningen i år var ju Hattar.
Här är min favorit:
Och de andra bidragen:
Kommer nog besöka mässan nästa år också. Men då måste den vara lite mer än vad den var den här gången.
Här är lite andra bilder från dagen :)
Chokladfontänen var populär :)
RC Chocolat höll på med chokladskulpturer
Ljuvliga praliner
Bolt var också där :)
Chokladmätt!
Det här fick jag med mig hem:
- Praliner från Flickorna Kanold
- Chokladkakor från Galler
- Pistaches Fraiches (super god)
- Café Liégeois
- Cointreau
- Café noir
- Kakao pasta
- Chokladkaka från Montezuma's, Chilismak
- Chokladpraliner från Peters, Prosecco-Himbeer
- Två marsipancigarrer från Bräutigams + två marsipangrisar
- Calvados
-Päroncongac
Om det är någon som ska in dit imorn:
Ciggarerna är en perfekt farsdag present :)
Enjoy!
Inför årets Chokladfestival i helgen!
För 10 året i rad hålls mässan där och vi ska besöka den för tredje gången i rad.
Så på lördag bär det av in till Djurgården för att frossa i choklad :)
Det kommer finnas mängder av utsällare och nästan alla erbjuder provsmakning. Så man är säker på att man köper hem det bästa av det bästa ;)
I år kommer bland annat Willie Harcourt-Cooze finnas där. Har ni sett programet Willie’s Wonky Chocolate Factory så vet ni vem han är :)
Han kommer att tillaga saker på stora scen och sen bjuder han på det han tillalagar.
Frestande?
Tidigare år har det varit olika utställningar i samband med festivalen. Förra året var det sagofigurer.
I år är det:
Hattar!
Reglerna är enkla: Skulpturernas grundform är ägget och skulpturen måste bestå av minst 80 % choklad och resten av marsipan, socker, nougat eller något annat ätbart.
Man har chansen att rösta fram sin favorit som utses på söndag.
Några av årets utställare är:
Arla
Fazer
Åsö AB
Choklad-Fresterskan
Pralinhuset
Choklad fabriken
Ecuadors ambassad
m.fl.
Så ta en dag ledigt nu i helgen och besök mässan. Du kommer inte bli besviken :)
Vardagslyx - Fruktsallad med passionfrukt
Min akilleshäl när det gäller kalorier är kakor, bullar och annat "fika"
Men jag älskar frukt och borde faktiskt ta mig i kragen och göra fruktsallad och smoothies oftare.
Mycket nyttigare men minst lika gott :)
Och man kan göra det på hundra olika sätt.
Nu vart det en fruktsallad med passionfrukt som extra touch :)
Ingredienser:
2 bananer
1 äpple
1 päron
1 apelsin
½ kg jordgubbar
2 passionfrukter
(vinet var alldeles för sött och sliskigt för att ens nämna)
Enjoy :)
Thainudelsallad med kyckling
Den här gången blev det en Thainudelsallad med kyckling :)
Ingredinser:
Kyckling
1 paket äggnudlar
1 chili
1 röd lök
1 kruka koriander
1 paket salladslök
1 påse bladspenat
Limejuice (flaska eller färsk)
Sweetchilisås
Soja
2. Finhacka chilin, löken och koriandern. Skiva salladslöken grovt.
3. Blanda kycklingen, chilin, koriandern, löken och salladslöken salladslöken. Tillsätt limejuicen.
Servera salladen med nudlarna när de svalnat.
Enjoy :)
Farmor 90 år <3
Helt otroligt!
Det firade vi med lite tårta och fika hemma hos oss.
Tyvärr fanns det inte tid att baka en tårta idag så fick fuska lite och köpa en färdig.
Men riktigt god var den.
Det var en Fromagetårta med jordgubbssmak och jordgubbsgelé oavnpå.
Förutom tårta vart det lite kakor och bullar.
Så lite måndagslyx skulle man kunna kalla det :)
Men än en gång. Grattis farmor <3
Buffé med teriyakirostbiff och kyckling
Hela fredagen gick åt till att förbereda buffén och det vart riktigt lyckat till slut.
Recepten jag lägger ut är beräknat till 10 personer.
Buffén bestod av:
Teriyakirostbiff med salladslök
Marinerad kycklingfilé
Potatissallad "roasted sourcream special" med schalottenlök
Risonisallad
Hemlagad tzatsiki
Ingefära och chilisås
Salsa habanero/annanas
Och en massa bröd
(Förberedelser kvällen innan - blivande risonisallad)
(Provsmaknings tallrik kvällen innan)
Teriyaki rostbiff
Ingredienser:
700 g rostbiff
4 salladslökar
2 dl teriyakisås
4 tsk sesamolja
Salt och peppar
Garnering:
1 kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön
1. Om rostbiffen har nät, låt det sitta kvar. Annars snöra köttet. Salta och peppra. Bryn det i en stekpanna och lägg sedan köttet i en ungsform.
2. Stoppa in köttet i ugnen på 175 grader långt ner och låt köttet få en innertemperatur på 66 grader.
3. Låt köttet bli kallt. Skär sedan upp det i tunna skivor och lägg i en form eller skål.
4. Blanda teriyakisåsen och sesamoljan. Häll över rostbiffen.
5.Skiva salladslöken på snedden och blanda in i köttet.
6. Rosta sesamfröna.
7. Strö över fröna och koriandern när det är dags för servering.
Gör gärna rostbiffen 1-2 dagar innan. Den blir godare om den får stå och dra ett tag.
Marinerad kycklingfilé
Ingredienser:
1 kg kyckling
2 vitlöksklyftor
Olja
Kryddor efter smak
Babyspenat
2. Bryn filéerna i en stekpanna och lägg på en plåt.
3. Kör i ugnen i 14 min på 200 grader.
4. Ta ut låt vila i minst 10 min.
5. Skär upp snyggt och lägg på en bädd av babyspenat
Om du använder kycklinginnerfilé räcker det med att köra dem i ugnen i 6 min.
Potatissallad med schalottenlök
Ingredienser:
2 kg potatis (helst färskpotatis)
5 dl gräddfil
5-7 schalottenlökar
4-5 klyftor vitlök
flingsalt svartpeppar
olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1. Skölj potatisen (har du färskpotatis, skrubba ren) dela den i 4 delar och lägg i en bunke.
2 Blanda i olja och salta och peppra.
3. Kör in i ugnen på 225 grader i 40 min.
4. Skiva schalottenlöken och vitlöken och stek dem gyllenbruna.
5. Blanda ihop gräddfil, rödvinsvinäger och dijonsenap. Salta och peppra.
6. Blanda i potatisen i gräddfilsblandningen och blanda därefter i löken.
Den här potatissalladen serveras godast varm, men funkar lika bra kall.
Risonisallad
1 paket risoni
1 ½ citron
2 tomater
3 chili
2 små röd lökar
1 kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar
2. Fin hacka chili, löken, tomaterna och persiljan.
3. Lägg ner i en bunke. Pressa över citronen och häll på lite olivolja.
4. När risonin kokat klart skölj den med kallt vatten och lägg sen ner den i bunken tillsammans med grönsakerna. 5. Salta och peppra. Smaka av.
Tzatsiki
1 L yoghurt
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och peppar
2. Riv gurkan i ett rivjärn. Pressa ur gurksaften. Salta gurkan och låt den stå och dra ett tag. Pressa sedan ur resten av gurksaften.
3. Lägg ner gurkan i yoghurten och pressa ner vitlöken. Rör om.
4. Häll i lite olivolja och salta och peppra. Smaka av om det behövs mer av något.
1 L creme fraiche
2 chili
1 msk ingefära
Honung
Salt och peppar
2. Riv ingefäran. Blanda ner chilin och ingefäran i creme fraichen.
3. Ringla över honung och salta och peppra. Smaka av.
Gör gärna såsen en dag innan så den får stå och dra sig. Då får den mer smak.
2 brukar santa maria salsa
½ annanas
Tabasco habanero smak
½ citron
1. Häll upp salsan i en burk.
2. Finhacka annanasen. Lägg ner den i salsan.
3. Pressa ner citronen och droppa i tabascon efter smak. Rör om.
Allting serverades med färsk bröd och smör.
Min favorit är utan tvekan rostbiffen. Den är i en klass för sig :)
Enjoy :)
Montecillo Grand Reserva
2003
Det är ett kryddigt rioja vin från Spanien.
Vinet är intensivt och har inslag av körsbär, dill, nypån, läder och muskot.
Ett mjukt och lent vin, vilket gör det lättdrucket. En bra smak och passar utmärkt till kött.
Intensiv och nyansrik bouquet med inslag av kryddor, mörka bär och cederträ. Smaken är medelfyllig med mjuk och mycket välstrukturerad smak med inslag av kryddor i den långa eftersmaken.
Vi drack det till en entrecóte och det var perfekt. Jag skulle nog inte vilja dricka den utan mat däremot.
Men ett helt okej vin faktiskt.
Enjoy :)
Fredagsgott - Mozzarella och parmaskinka
Antingen som en förrätt eller en mystallrik på kvällen :)
Håller på och förbereder en buffé här hemma till ca 45 personer imorn. Recept och bilder på det kommer upp på söndag :)
Därför blir det något enkelt ikväll:
Mozzarella och Parmaskinka!
Ingredienser:
Mozarella (helst buffalo)
Parmaskinka (helst från en charkdisk)
Körsbärstomater
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt
Svartpeppar
2. Häll över olivolja och balsamvinäger.
3. Häll över salt och peppar.
Enjoy :)
Helstekt Fläskytterfilé med Risonisallad
Den är mycket mörare och det är mer kött på den.
Den här gången blev det helstekt ytterfilé med en risonisallad :)
(Färska grönsaker)
Ingredienser:
Ytterfilen:
700-800 g ytterfilé
Santa Maria Carribean rub marinad
Olja
Risonisallad:
½ paket risoni
1 citron
2 tomater
2 chili
2 små röd lökar
1 kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar
Röra 1:
1,5 dl gerkisk yoghurt
4 rejäla tsk ajvar
socker salt peppar
Röra 2:
1,5 dl grekisk yoghurt
3-4 msk sweet chili sås
2. Koka risoni.
3.Fin hacka chili, löken, tomaterna och persiljan.
4. Lägg ner i en bunke. Pressa över citronen och häll på lite olivolja.
5. När risonin kokat klart skölj den med kallt vatten och lägg sen ner den i bunken tillsammans med grönsakerna. Salta och peppra. Smaka av.
6. Rör i ordning rörorna.
7. Ta ut ytterfilén ur ugnen. Låt den vila 10 min. Skär upp.
Servera allt tillsammans med pitabröd!
Enjoy :)
Vardagslyx - Kalljästa grahamsfrallor till frukost
Speciellt på en vardag. Men vem har tid att göra det?
Därför är det guld med kalljäst bröd som kan stå i kylen över natten. Allt förbereds dagen innan sen på morgonen är det bara forma brödet och stoppa in det i ugnen. Så vips har man färskbakat bröd på bordet :)
Det är perfekt när man på kvällen inser att man inte har något frukostbröd till dagen efter och man inte vill gå ut i handla.
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 tsk salt
4 tsk socker
6 dl grahamsmjöl
3-4 dl siktat dinkelmjöl
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig, något kladdig deg.
3. Ställ in bunken övertäckt med en handduk i kylskåpet över natten att jäsa. (Eller ca 12 timmar på dagen om man vill ha frallorna på kvällen)
4. Ta ut bunken ur kylen.
5. Dela degen i två. Varje del blir ungefär 5 frallor.
6. Forma degen till runda bullar och platta till dem lite. Lägg dem på en bakpapperklädd plåt.
7. Nagga degen.
8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min på 250 grader
Servera med ost och marmelad. Jag föredrar jordgubbsmarmelad :)
Enjoy :)
Kanelbullens dag - Apelsinbullar och Blåbärsbullar
Jag älskar kanelbullar så jag var ju bara tvungen att baka några till idag.
Men det blev inga vanliga traditionella bullar!
Tycker det är kul att piffa upp dem lite och den här gången blev det två olika bullar
Apelsinbullar och Blåbärsbullar :)
Jag gjorde en sats men med två fyllningar. Så jag halverade ingredienserna till fyllningen. Nedan står det fulla receptet.
Ett tips för er med barn!
Dela en fjärdedel av degen i två och gör mindre bullar och lägg dem i knäck formar. Riktigt uppskattat och barnen orkar äta upp dem :)
Ingredienser 1 sats, ca 40 bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1,3 l vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Fyllning 1:
200 g smör
Finrivet skal från 1 apelsin
Juice från 1 apelsin
1 tsk kardemumma
Kanel och socker
Fyllning 2:
Smör
1 paket frysta blåbär
Vaniljsocker
Kanel och socker
1. Värm mjölken till 37 grader,
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, sockret och kardemumman.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt lite mjöl i taget så att degen inte blir för torr.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 min.
6. Arbeta ner dagen i bunken. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Till fyllning 1: rör ihop alla ingredienser utom kanel och socker. Bred på fyllningen och strö därefter ut önskad mängd socker och kanel över kakan.
Till fyllning 2: Bred ut smör över kakan. Häll på önskad mängd kanel och socker. Strö ut blåbären och strö vaniljsocker över dem. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen och lägg bullarna i bullformar. Låt jäsa under en bakduk ca 40 min.
9. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i 8-10 min.
Enjoy :)
Currykyckling med pasta
Om jag fick leva på enbart ett protein så skulle det lätt vara kyckling. Jag skulle kunna ha det till allt.
Idag blev det en pastasås med kyckling och curry :)
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
2 rejäla tsk mangochutney
2 röda paprikor
1 röd lök
5 dl creme fraiche
3 dl grädde
Pasta
Curry
Salt
Peppar
(Favorit chutneyn är Sharwoods Bombay Club. Den är riktigt god)
2. Skiva löken och paprikan. Stek dem sen i lite olja och salt.
3. Tillsätt creme fraiche och grädde. Häll i mango chutneyn och 3 tsk curry. Salta och peppra lite. Låt koka upp ca 10 min på svag värme.
4. Koka upp pastan.
5. När kycklingen är klar. Dela den snyggt och lägg sendan ner den i röran.
6. Lägg pastan i botten av tallriken och häll över såsen.
Super gott :)
Enjoy :)
Jordgubbar, vispgrädde och choklad
Bullar och kakor och så är verkligen min svaga punkt.
En enkel efterrätt som går snabbt att göra och inte är allt för onyttig är jordgubbar och vispgrädde.
Nu när hösten är här så får man nöja sig med jordgubbar från andra länder. Men det funkar lika bra det :)
Ingredienser:
Jordgubbar
Vispgrädde
Vaniljsocker
Mörk choklad
2. Tillsätt lite vaniljsocker i grädden och vispa den.
3. Häll grädden på jordgubbarna och riv över lite choklad
Om man vill lyxa till det lite kan man flambera jordgubbarna eller pröva arlas jordgubb- eller chokladvispgrädde. Chokladgrädden är faktiskt riktigt god (och perfekt att ha i tårtor).
Söndagsbrunch - Spansk bondomelett
Vare sig man hade en lugn eller livfull lördagskväll så är sovmorgon en hitt på söndagar.
Och finns det något bättre än långa sena frukostar/brunch som man kan lägga lite mer tid på?
Här hemma blev det en härlig spank bondomelett.
Lite matigare än en än vanlig omelett :)
Ingredienser:
(4 port)
4 potatisar
1 gul lök
5 ägg
3 msk matlagningsgrädde
salt, peppar och vitpeppar
toppa omeletten med:
1 tomat
ost
skinka
2. Fräs potatis lök och vitlök på svag värme i lite matfett tills potatisen mjuknar. Salta och peppra.
3. Vispa ägg och matlagningsgrädde, salta och peppra med både svartpeppar och vitpeppar. Häll äggsmeten över potatisen. Lyft lite på kanterna så att smeten rinner ner i pannan.
4. Hacka tomaten och lägg den på omeletten. Skiva några ostskivor och lägg på.
5. När omeletten fått en fast botten stoppa in den i ugnen på 175 grader. Efter 5-7 min ta ut omeletten och lägg på lite skivad skinka (lägger man på skinkan direkt så blir den torr och kan brännas). Stoppa in den igen. När ytan börjar bli fast är omeletten klar.
Servera med pitabröd och en sås på creme fraiche och sweetchilisås :)
Enjoy :)
Lördagsdrink - Mojito
Favoriten all time
MOJITO!
För att göra en bra mojito ska man använda Havana Club Añejo 3 Años. Tyvärr hade jag inte den hemma så fick bli en annan Havana Club.
Ett annat tips är att om man vill ha en bra drink så ska man inte krossa drinken som de gör på många ställen. I orginalreceptet från Kuba så använder man hela isbitar för då blir inte drincken lika blaskig.
Ingredienser för en perfekt Mojito:
5 cl Havana Club Añejo 3 Años
3 cl limejuice
2 cl sockerlag *
6-8 myntablad
Sodavatten
Rikligt med isbitar
1. Tillsätt mynta och sockerlag i ett högt glas. Stöt myntan lätt med mortel.
2. Pressa färsk lime i glaset. Tillsätt Havana Club. Fyll upp med isbitar.
3. Toppa med soda och rör om.
Om man vill lyxa till den lite så kan man ha ner en halv passionsfrukt i drinken. Det är top notch :)
Idag släpps årets årsgångsglögg
I år föll lotten på smak kaffe.
Arabica bönar från El Salvador ska smaksätta glöggen.
För oss som uppskattar riktigt bra kaffe och tycker om glögg är det här en toppen kombination.
1800 kg kaffe sägs ha gått åt för att göra årets glögg.
Precis som kaffe och choklad vanligtvis går hand i hand så passar glöggen väldigt bra ihop med mörk choklad med hög kakaohalt.
Chefen för det här på Blossa säger att glöggen även passar bra ihop med en vällagrad ost och hemmagjord knäck. Hon uppmanar även att använda en skvätt av glöggen i smeten.
Jag kommer nog ta åt mig av det. Men det blir inte i knäcken (eftersom jag inte är så förtjust i knäck). Men kommer nog göra kola och då ska jag prova att ha i lite av årets glögg :)
Det är nionde året i rad Blossa gör en årsglögg.
Tidigare årsglöggar har varit
2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron och Armagnac
2006 Lingon och Enbär
2007 Havtorn och Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
Undra vad dom hittar på som 10-års jubileum nästa år?
Vad tror ni :)
Enjoy!