Buffé med teriyakirostbiff och kyckling
Hela fredagen gick åt till att förbereda buffén och det vart riktigt lyckat till slut.
Recepten jag lägger ut är beräknat till 10 personer.
Buffén bestod av:
Teriyakirostbiff med salladslök
Marinerad kycklingfilé
Potatissallad "roasted sourcream special" med schalottenlök
Risonisallad
Hemlagad tzatsiki
Ingefära och chilisås
Salsa habanero/annanas
Och en massa bröd
(Förberedelser kvällen innan - blivande risonisallad)
(Provsmaknings tallrik kvällen innan)
Teriyaki rostbiff
Ingredienser:
700 g rostbiff
4 salladslökar
2 dl teriyakisås
4 tsk sesamolja
Salt och peppar
Garnering:
1 kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön
1. Om rostbiffen har nät, låt det sitta kvar. Annars snöra köttet. Salta och peppra. Bryn det i en stekpanna och lägg sedan köttet i en ungsform.
2. Stoppa in köttet i ugnen på 175 grader långt ner och låt köttet få en innertemperatur på 66 grader.
3. Låt köttet bli kallt. Skär sedan upp det i tunna skivor och lägg i en form eller skål.
4. Blanda teriyakisåsen och sesamoljan. Häll över rostbiffen.
5.Skiva salladslöken på snedden och blanda in i köttet.
6. Rosta sesamfröna.
7. Strö över fröna och koriandern när det är dags för servering.
Gör gärna rostbiffen 1-2 dagar innan. Den blir godare om den får stå och dra ett tag.
Marinerad kycklingfilé
Ingredienser:
1 kg kyckling
2 vitlöksklyftor
Olja
Kryddor efter smak
Babyspenat
2. Bryn filéerna i en stekpanna och lägg på en plåt.
3. Kör i ugnen i 14 min på 200 grader.
4. Ta ut låt vila i minst 10 min.
5. Skär upp snyggt och lägg på en bädd av babyspenat
Om du använder kycklinginnerfilé räcker det med att köra dem i ugnen i 6 min.
Potatissallad med schalottenlök
Ingredienser:
2 kg potatis (helst färskpotatis)
5 dl gräddfil
5-7 schalottenlökar
4-5 klyftor vitlök
flingsalt svartpeppar
olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1. Skölj potatisen (har du färskpotatis, skrubba ren) dela den i 4 delar och lägg i en bunke.
2 Blanda i olja och salta och peppra.
3. Kör in i ugnen på 225 grader i 40 min.
4. Skiva schalottenlöken och vitlöken och stek dem gyllenbruna.
5. Blanda ihop gräddfil, rödvinsvinäger och dijonsenap. Salta och peppra.
6. Blanda i potatisen i gräddfilsblandningen och blanda därefter i löken.
Den här potatissalladen serveras godast varm, men funkar lika bra kall.
Risonisallad
1 paket risoni
1 ½ citron
2 tomater
3 chili
2 små röd lökar
1 kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar
2. Fin hacka chili, löken, tomaterna och persiljan.
3. Lägg ner i en bunke. Pressa över citronen och häll på lite olivolja.
4. När risonin kokat klart skölj den med kallt vatten och lägg sen ner den i bunken tillsammans med grönsakerna. 5. Salta och peppra. Smaka av.
Tzatsiki
1 L yoghurt
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och peppar
2. Riv gurkan i ett rivjärn. Pressa ur gurksaften. Salta gurkan och låt den stå och dra ett tag. Pressa sedan ur resten av gurksaften.
3. Lägg ner gurkan i yoghurten och pressa ner vitlöken. Rör om.
4. Häll i lite olivolja och salta och peppra. Smaka av om det behövs mer av något.
1 L creme fraiche
2 chili
1 msk ingefära
Honung
Salt och peppar
2. Riv ingefäran. Blanda ner chilin och ingefäran i creme fraichen.
3. Ringla över honung och salta och peppra. Smaka av.
Gör gärna såsen en dag innan så den får stå och dra sig. Då får den mer smak.
2 brukar santa maria salsa
½ annanas
Tabasco habanero smak
½ citron
1. Häll upp salsan i en burk.
2. Finhacka annanasen. Lägg ner den i salsan.
3. Pressa ner citronen och droppa i tabascon efter smak. Rör om.
Allting serverades med färsk bröd och smör.
Min favorit är utan tvekan rostbiffen. Den är i en klass för sig :)
Enjoy :)