Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Ibland måste man unna sig lite fredags gott!

Publicerad 2011-09-30 23:31:11 i Skafferiet,

Ibland måste man skämma bort sig själv lite.
Speciellt efter en intensiv vecka :)

Det behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.
Allt som behövs är lite råvaror, en kniv och en skärbräda :)




Lite olika ostar. Salami och någon färsk skinka från charken.

Till det lite kex, crosinti, grisini, kiwi och vindruvor.
För den som tycker om fikonmarmelad är det bara att ta det med :)

Och självklart ett stort glas rött vin :)

Ha en trevlig helg

Enjoy :)

Mintchoklad kladdkaka

Publicerad 2011-09-30 14:03:33 i Kakor,

Har man inga ägg hemma kan det vara svårt att göra en kladdkaka. Men det går.

Jag gjorde en kladdkaka utan ägg med mintchoklad :)



Ingredienser:
2 dl socker
50 gram smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk Åre drickchoklad 70 % med mint
1 krm salt
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa socker & margarin poröst med 1 msk mjölk.

2. Blanda de torra ingredienserna & tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 min.

3. Häll i smord & bröad form. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40 min. Låt svalna!

Servera med glass, vispgrädde eller varför inte min favorit - Vaniljsås! :)

Ha en trevlig helg!

Enjoy :)

Inför Mitt Kök Mässan

Publicerad 2011-09-27 20:05:01 i Tips,

Två år i rad har vi besökt Allt om Mat mässan (som i bytt namn till Mitt kök mässan)

Och så tänkte vi göra i år igen :)



Ska väll vara lite mer konkret och säga att de mest är vin, ost och chark på den mässan men det är en hel del andra också, det är bara de stånden man ser mest av :)

För oss som är vin entusiaster så är det riktigt kul att gå runt där och prata med personer i olika stånd och få lite tips :)

En stån som jag starkt kommer ihåg från första året var Havanna (spirt märket) Det hade ordnat som en liten lounge och gjorde ev an de godaste Mojitos jag druckit (jag älskar mojitos)

Den här mässan hålls i Älvsjö på Stockholms mässan mellan den 10 och den 13 november

En av de absoluta höjdpunkterna på mässan är matmöjligheten!

Kockarnas krog = Ett antal kockar som har en massa fina utmärkelser lagar varsin rätt som man har möjlighet att äta där.

Mer info hittar ni på deras hemsida
Mittkokmassan.se

Så har ni annat planerat den helgen så tycker jag definitivt att ni ska planera om.

Det är verkligen värt ett besök :)

Enjoy!

Hemmagjorda hamburgare med öl

Publicerad 2011-09-27 19:24:55 i Köttfärs,

Hemmagjorda hamburgare är de bästa hamburgarna som finns.

När vi gör dem så blir de aldrig som de var förra gången, för vi provar alltid nya ingredienser i köttfärsen .
Den här gången vart det lite mer "killiga" hamburgare.

X-ingrediensern den här gången var öl
Innis & Gunn (rum cask)

(Mickes favorit, personligen tycker jag den gör sig bättre i mat än att bara dricka som den är)

Så den här omgångens ingredienser blev:
800 g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
En halv kruka färsk basilika
1/4 - 1/3 av ölen
Lite chipotle pasta
Tabasco med habanero smak
"4 sorters" peppar
Vitpeppar
Salt

Till hamburgaren:
Max Frisco bröd (favoriten =D )
Tomat
Gurka
Bacon
Röd lök
Ketchup
Dressing


1. Fin riv löken och vitlöken. Fin hacka basilikan.
2. Blanda alla ingredienser med köttfärsen.
3. Forma hamburgare och stek dem.

Servera med pommes eller liknande
Vi prövade twisters från Lamb weston. Och de är verkligen inte att rekomendera. Crisscutsen är mycket mycket bättre och godare.



Enjoy :)

En bål i högsta klass

Publicerad 2011-09-26 18:14:33 i Dryck,

I helgen så hade vi säsongsavslutning med laget.

Det vart en oerhört lyckad lagfest med twister, sing star och en massa annat :)

Som värdar för festen så ordnade vi en bål som vart riktigt lyckad :)

Ingredienser:
Päron vodka
Sourz red fruit
Sprite
Frysta hallon
Frysta jordgubbar
Lime



1. Blanda lika delar päronvodka och sourz.
2. Fyll på med sprite efter smak. (Vi gjode en stor bål så de blev 4 dl päronvodka, 4 dl sourz och nästan 3 L sprite)
3. Skiva upp limen och lägg ner skivorna tillsammans med hallonen och jordgubbarna.



Enjoy :)

Födelsedagsgott

Publicerad 2011-09-26 18:02:04 i Skafferiet,

I lördags fyllde lillebror hela 12 år :)

Så det bjöds på middag hemma hos mamma o pappa och det blev något som niclas valt.

Tacokyckling med potatisgrattäng.
Riktigt gott var det, trots att det blev lite fel :P

För ett tag sen hade vi taco kväll hemma hos oss och vi bjöd på fajitas.
Så niclas trodde att vi hade använt vanlig taco krydda i kycklingen, men så var det inte.

Men vanlig tacokrydda (inte fajita kryddan) funkade alldeles utmärkt :)

Och till efterrätt blev det chokladpudding :D
Riktigt gott
(för den som tycker chokladpudding är tråkigt - skiva ner några bananer och häll på lite vispgrädde - outstanding!)



Enjoy :)

Entrecôte med bakad potatis

Publicerad 2011-09-23 22:12:32 i Kött,

Äntligen helg och dags för lite lyx :)

Så vad sägs som entrcôte med bakad potatis och lite sås?

Som jag sagt tidigare så föredrar jag hemmagjord sås. Men (!) Rydbergs har faktiskt goda såser som går snabbt att göra :) Vi valde att lyxa till det med bearneiessåen och svampsåsen.

Se till att köttet är rumstemperarat!!!!





Ingrediener:
(4 pers)
800 g entrecoté
4 bakade potatisar (eller 8 stora vanliga potatisar)
Sås :)
Salt, pepper
Smör till stekning

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och nagga potatisen. Lägg dem på en plåt och ställ in i ungen 50-55 min.
2. Torka av ytan på köttet. Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg inte i mer kött än 2/3-delar av pannan. Stek 2-3 minuter per sida. Vänd när köttsaften börjar tränga upp. Stek ca 1,5 min igen. Personligen så vill ja ha mitt kött mediumrare och då är köttet klart när saften har en lätt rosa färg.
3. Låt köttet vila ca 5 min.
4. Värm såsen

Servera med bröd och en sallad :)


Enjoy :)

Fläskfilé a lá Sandra

Publicerad 2011-09-23 19:38:03 i Fläskfilé,

Lite lyxigare fläskfilé!
Perfekt för helgen. Går snabbt att tillaga och smakar gudomligt :)

Ingredienser:
(4-5 port)

1 fläskfilé (600-700 g)
1 liten förp Creme bonjour vitlök
Färsk timjan
Körsbärstomater

Sås:
3 dl vispgrädde
2 msk kantarellfond
3 färska champinjoner
salt o peppar



1. Putsa filéen och bryn den lätt i en stekpanna. Gör ett snitt i den på längden och fyll den med färskost och lite timjan. Knyt den med ett steksnöre eller stick in tandpetare för att hålla ihop den.
2. Lägg den i en ungssäkerform och stoppa in den i ugnen i 150 grader och stek den tills den når en innertemp på 70 grader.
3. Blanda ihop grädde och fonden till såsen, salat pch peppra lite.
4. När köttet har en temp på 50 grader ta ut formen och häll ner "såsblandningen". Dela champinjonerna i 4 och lägg dem i formen och rör om. Lägg på några körsbärstomater och färsk timjan. Stoppa in köttet igen.

Servera med klyftpotatis och en god sallad.

Enjoy :)

Budapest - en plats i hjärtat

Publicerad 2011-09-21 23:55:30 i Tips,

I februari så var vi i Budapest och jag bara älskade den staden.
Riktigt god mat och vinerna var helt amazing.
Ungerska viner är riktigt underskattade och utbudet på systembolaget är riktigt dåligt
(visserligen kan man nog beställa men ändå)

Det är ett av ställena jag varit på som jag verkligen vill åka tillbaka till.

Min mamma kom precis hem därifrån och det gör ju inte längtan värre(!)

Men tänkte lägga upp lite bilder på lite mathöjdpunkter där ifrån :)








(Behöver jag nämna att vi var där under alla hjärtans dag :)? )

Säger bara:
ÅK TILL BUDAPEST FÖR GOD MAT OCH DRYCK!

Enjoy :)

Pinot Rosa - mousserande rosévin

Publicerad 2011-09-21 00:26:55 i Vin,

Riktigt gott mousserande rosé vin som vi köpte i Milano.

Riktigt fin rosa färg, inte för mörk. Doftar röda frukter och svarta vinbär.

Den har en fyllig, frisk och fruktig smak.

Rekomenderar verkligen dig som ska till Milano att köpa med de här vinet hem :)

Laxfilé i ugn med potatiskroketter

Publicerad 2011-09-21 00:13:08 i Fisk,

Laxfilé med kroketter och dillsås

Lax är riktigt gott, tyvärr äter vi fisk alldeles för sällan här hemma.

Vi lyxade till det lite med kroketter och knorrs lemon & dill sås som faktiskt är riktigt god :)

Ingredienser:
(4 port)

4 portionsbitar laxfilé
1 påse potatis kroketter
1 påse knorr lemon&dill
2 dl creme fraiche



1. Häll olivolja i en ungsform. Lägg i laxfilérna och salta och peppra. Sätt in i ugnen på 200 grader tills laxen är genomstekt.
2. Lägg ut kroketterna på en plåt o ställ in i ugnen.
3. Blanda lemon&dillen med creme fraichen.

Servera med en sallad :)

Enjoy :)

Blåbärskaka

Publicerad 2011-09-19 21:22:38 i Kakor,

Jag har en lilla syster som absolut inte tycker om pajer. Efter att jag gjorde min äppelkaka så har hon fått dille på det :)
Så vi gjorde en blåbärskaka i helgen.
Riktigt god var den (fast jag tror vi överkonsumerade blåbären :P )

Som tur är har vi en pappa som tycker om att plocka blåbär. Så vi slapp köpa frysta blåbär.


Ingrdienser:
300 g smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk mjölk

500 g frysta blåbär
1½ näve socker


(ej gräddad på bilden)


1.Sätt på ugnen 175 grader. Smörj och bröa en form.
2.Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med socker.
3.
Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölken.
4.Häll smeten i formen. Häll över blåbären och sockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40 min.

Servera med glass eller vispgrädde

Enjoy :)

Italiensk inspirerad fylld fläskflié med klyftpotatis och egen sås

Publicerad 2011-09-18 18:54:00 i Fläskfilé,

Igår så var jag gästkock hemma hos mamma och pappa.
Mamma åkte iväg till Budapest igår ( Avundsjuk AB, älskar det stället), så jag passade på att avlasta pappa lite :)

Så vi lyxade till lördagen med god mat och vin :)

Det blev:

Italiensk inspirerad fylld fläskflié med klyftpotatis och egen sås
(4 port)

Ingredienser:
1 hel fläskfilé, ca 600-700 g
6 skivor parmaskinka
200 g mozzarella
8 soltorkade tomater i olja

Sandras Sås:
4 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
½ tomat i klyftor
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 ½ msk kalvfond



1. Dela på fläskfilén på längden.
2. Lägg filén mellan två bitar plastfolie och banka ut filén tills den blir platt.
3. Lägg ut parmaskinka så det täcker filén. Skiva mozzarella och lägg detta över skinkan och hacka de soltorkade tomaterna och strö dem över mozzarellan. Rulla ihop filén tight och bind ihop med ett steksnöra.
4. Bryn filén i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form med en stektermometer i sig.
5. Stek filén i ugnen på 150 grader tills köttet når en innertemperatur på 68 grader. Ta då genast ut den och lägg den på ett fat, inlindad i folie.
Låt vila i minst 10 minuter.

Sandras sås:
1. Blanda grädde, sambal oelek, socker och kalvfond i en kastrull.
2. Dela tomaten i klyftor och lägg ner i kastrullen.
3. Pressa i vitlöksklyftan.
4. Koka upp under omrörning. Peppra och salta.
5. Låt stå på svag värme i 10-15 min.

Servera med klyftpotatis och en sallad :)

Enjoy!

Dagens tips - Boken choklad

Publicerad 2011-09-17 20:53:20 i Tips,

Det här inlägget riktar sig till alla chokladälskare
(men även er andra också)

Jag är en riktig chokladfantast.
Jag älskar choklad!

Så när jag såg den här boken så var jag bara tvungen att köpa den!




CHOCKLAD
av: Johan Åkerberg

I den finns det massor av goda recpet på allt ifrån chokladsåser, chockladdrycker och bakelser. Men även lite om chokladens historia.



Nu framåt hösten brukar chokladsuget öka, så boken lär komma fram flera gånger :)

Så rekomenderar den här starkt till er :)

Enjoy :)

Höstens topp gryta - Boeuf Bourguignon

Publicerad 2011-09-13 14:59:52 i Grytor,

Grytor är riktigt populärt hemma hos oss :)

Bouef Bourguignon är en perfekt höstgryta.
Till det brukar vi ha ris, men den här gången gjorde vi hemmagjorda potatisklyftor :)

Ingredienser:

1 kg högrev

3 morötter
2 gul lökar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl kalvfond
2 msk tomatpuré
1 näve färsk timjan
2 lagerblad
3 stora vitlöksklyftor
300 g skogschampinjoner
280 g bacon
salt, peppar och socker


1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 2,5-3 timmar.

6. Dela champinjonerna i kvartar, skiva upp fläsket och bryn dem tillsammans med syltlökarna.

7. Lägg i syltlökar, svamp och fläsk och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar ev. socker.


Potatisklyftor i ugn

Här kommer ett litet tips för att få dem perfekta potatisklyftorna.

1. Skala potatisen och skiva upp dem i klyftor. Koka sedan potatisen i 3-4 min för att få bort stärkelsen.
2. Medan potatisen kokar så smörj formen med olivolja och ställ in den i ugnen på 200 grader så olivoljan blir varm. (Att formen är varm och stärkelsen är borta i potatisen gör så att den tillagas på ett bättre sätt)
3. Ta sedan ut formen. Häll i potatisen, salta och ha på lite färsk timjan. Låt stå i ugnen 30-40 min tills potatisen är klar.


Enjoy :)

Höstens måste - Chokladmässan!

Publicerad 2011-09-12 22:23:58 i Choklad,

En av höstens höjdpunkter är den årliga chokladmässan på Nordiska museet.

Har varit där två år i rad och jag bara älskar det.
Det är massor av utsällare, till och med såna som man inte ens känner igen.

Det bästa med det är provsmakningen. Nästan alla utsällare erbjuder provsmakning och jag kan lova att man inte går därifrån besviken :)

Varje år är det även en utsällning där konditorerna får visa sin konstnärliga sida. Förr förra året gjorde de bröloppsklänningar i choklad och förra året var det fantasi saker.



Klänningar gjorda i choklad



Fantasidjur i choklad

I år äger festivalen rum mellan den 14 oktober till den 16 oktober
För mer info klicka här

Längtar redan efter årets festival :)



Förra årets inköp på mässan
Galler chokladen är en klar favorit - speciellt den med vit choklad och pistage.



Maaaassoooor av praliner! En fröjd för ögat :)

Så boka in den helgen. Det är ett måste för att chokladälskare :)

Enjoy :)

Mousserande röd vin - en riktig hitt

Publicerad 2011-09-11 19:19:01 i Vin,

Dagens vin tips kommer från Italien

Vart väldigt förvånade när vi i sommras nere i Frankrike blev bjudna på mousserande röd vin.
Inget vi druckit förut :)

När vi var i Italien och skulle handla med oss vin hem så gick vi på känsla och flaska. Vi förstod ju ändå inte vad som stod på dem och så blev de lite överraskning ju :)

Nu när vi öppnade en flaska här om kvällen så blev vi överraskade. Det var nämligen mousserat rödvin :)

Riktigt gott var det. Måste kolla upp om det finns att köpa i Sverige. Ingen koll på det faktiskt. Men det borde ju finnas :)

Bonarda var namnet på de här vinet. Så åker ni till Italien - köp med det hem :)
Väldigt lätt drucket, rund och fin i smaken. Lite mer av ett sällskapsvin



Enjoy :)

Köttfärssås och spagetti a lá Sandra

Publicerad 2011-09-09 17:05:25 i Köttfärs,

Den mest lagade rätten hemma hos är lätt köttfärssås och spagetti :)

Brukar variera den lite med  olika innehåll, men grunden är alltid desamma :)

Ingredienser:
800 g köttfärs
2,5 dl creme fraiche
500 g passerade tomater
2-3 msk tomatpure
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
några droppar tabasco
1 chilifrukt
salt
peppar
1 msk socker
oregano
pasta



1. Hacka och bryn löken och chilin. Häll ner tomatpuren. Lägg i köttfärsen och låt den steka på lite. Salta och peppra lite. Pressa ner vitlöksklyftorna.
2. Häll ner de passerade tomaterna och rör om. Tillsätt sen creme fraichen och några droppar tabasco.
3. Tillsätt socker och oregano efter smak. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och peppar.
4. Låt stå och koka upp en stund. Servera med pasta och strö över lite parmesan :)



Enjoy :)

Cevapici i tunnbrödsrulle med ris stekt i Cashew Masala

Publicerad 2011-09-09 16:34:09 i Skafferiet,

Lunchdags men orkar inte åka och handla..

Då plockar man vad man har i skåpen och gör en liten hopmix :)

Här hemma blev det Cevapici i tunnbrödsrulle med ris stekt i Cashew Masala :)

Ingredienser:
1 förp cevapici
Ris
1 dl Cashew Masala
Tunnbröd
Gurka
Tomat
Gräddfil



1. Koka riset (men har du rester så är det ännu bättre)
2. Stek cevapicin. Lägg ner riset i samma panna och blanda i cashew masalan.
3. Lägg upp blandningen på ett tunnbröd. Lägg på några gurkskivor och tomater. Häll över lite gräddfil och rulla ihop tunnbrödet.

 

Vart riktigt förvånad över hur gott det vart så tyckte att jag skulle dela med mig av det :)

Enjoy!

Krämig enkel pastagratäng

Publicerad 2011-09-06 17:21:03 i Pasta,

Riktigt god och krämig pastagratäng
Enkel och snabb att tillaga


Ingredienser 4 port
:
300 g pasta
150 g rökt skinka eller kalkon
1 pkt bacon
3 dl tomatsås på burk
2 1/2 dl Kelda ostsås
1 dl Arla Köket riven ost mager



1. Sätt ugnen på 250°. Koka pastan som det står på förpackningen.
2. Skär skinkan i strimlor och skiva baconet.
3. Låt pastan rinna av och blanda ner tomatsås, ostsås, bacon och skinka.
4.Lägg det i smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor smord form. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min.
Servera med en sallad och bröd



Enjoy :)

Cesarsallad med kyckling a lá Sandra

Publicerad 2011-09-06 17:07:29 i Sallad,

Cesarsallad med kyckling

En enkel god sallad som är lätt att göra och som man kan göra jätte, jätte enkel om man har ont om tid :)

Ingredienser till 4-5 port:



800-900 g kycklingfiléer
1 romansallad
1 påse ruccola
1 pkt bacon
2 tomater
3 brödskivor
parmesanost
smör till stekning
Cesardressing
(färdigköpt eller hemmagjord)

Det blir mycket nyttigare med hemmagjord dressing, men om man inte har tid så är Kens dressing riktigt god.

1. Kyrydda filéerna efter smak. Bryn dem så de får lite färg. Lägg dem på en plåt och sätt in dem i ugnen på 200 c i ca 20 min.
2. Skölj och skiva romansalladen, skölj ruccolan och dela tomaterna i klyftor. Lägg ner i en skål och blanda.
3. Klipp eller skiva baconet. Stek det kanperstekt och låt vila på hushållspapper så fettet rinner av.
4. Skär bort kanterna på brödskivorna och tärna brödet. Stek i olivolja så de får färg och blir lite hårda (=krutonger)
5. När kycklingen är klar, ta ut dem ur ugnen och tärna den.
6. Blanda ihop allt utom krutongerna. Lägg upp på en tallrik, strö över krutongerna, hyvla lite parmesanost över och häll över lite dressing.





Enjoy :)

Dagens tips - Muffin Bakery

Publicerad 2011-09-06 16:15:26 i Tips,

Ett litet tips till alla muffin älskare

MUFFIN BAKERY

De måste göra Sveriges godaste muffins! Roligt och stort utbud har dem också. Brukar passa på när jag är inne i stan att gå förbi den på Drottninggatan och köpa hem en eller två stycken :)

Dom är riktigt stora och mättande, men en hel går lätt ner :)

Ännu lättare är det om man är två och delar på två stycken. Då blir det inte så mastigt med en smak :)

Har nog prövat flera av deras sorter :)



Vad sägs som rabarber/vitchoklad :)




eller apelsin/choklad och hallon/päron/kardemumma



eller banan/choklad eller choklad/dumle eller varför inte en cheescake/brownie.

Det här är bara några :)
och jag måste nog säga att favoriten sooo far är hallon/päron/kardemumma :)
Så är ni inne i Stockholm. Prova dessa :)

Enjoy :)

Söndagsbrunch

Publicerad 2011-09-05 16:13:43 i Brunch,

Söndagar brukar vara riktigt sega, men också perfekta brucnh dagar :)

Så igår blev det en lätt brunch runt lunchtid :)

Äggröra, bacon och en lätt sallad

Ingredienser för 2 pers:

Äggröra:
5 ägg
½dl mjölk
smör
salt,peppar

Bacon:
1 pkt Bacon

Sallad:
Ruccola
Körsbärstomater
olivolja
flingsalt

1. Halvera baconet och stek det lagom knapprigt i en torr stekpanna. Lägg det på hushålsspapper och låt fettet rinna av.
2. Smält smör i en kastrull. Knäck ner äggen och vispa. Tillsätt mjöl, salt och peppar och vispa lite till. Ha inte för hög värme och håll koll på röran. Den ska vara lite lös.
3. Skölj ruccolan, dela körsbärstomaterna och ringla lite olivolja på.

Servera med ett rostat bröd!



Enjoy :)

Vintips - rosé

Publicerad 2011-09-04 12:26:46 i Vin,

Utöver mat så har vi ett stort vin intresse här hemma. Men vi är långt ifrån proffs.
Vin glada entusiaster är nog ett bra ord :)

Vi var i Frankrike i sommras - rena vinparadiset.

Så rosé är något som det konsumerades mycket av då :)

Skillanden mellan Sverige och Frankrike där är utbudet. Där har du alla möjliga rosé sorter, här hemma är de flesta väldigt söta och väldigt intensivt rosa till färgen. Vilket inte passar till mat.

Men var nere på systemet här i veckan och hittade en flaska som var perfekt i färgen (väldigt ljusrosa = inte så söt)
Självklart var den fransk ;)

Men ett riktigt gott rosé vin som passade perfekt till maten :)

Collavery
2010
(80 kronor på systemet)



Enjoy :)

Tacopaj

Publicerad 2011-09-03 12:43:24 i Taco,

Det bästa med taco är rester.
Finns massor att göra på köttfärsen som blir över om man inte vill äta mer tacos.

Jag passade på att göra en tacopaj :)

Ingredienser:


Pajdegen:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
75 g smör
0,5 tsk salt

Fyllning:
Tacoköttfärs
1 liten burk Majs
½ Rödlök
1 Tomater
150 g Riven ost

Pajdegen:

1. Blanda mjöl och salt i en bunke.

2. Rör ner smöret. Om du använder fast smör så låt det bli rumstempererat innnan du smular ner det i mjölet.

3.Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg.

4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter, nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

 

 

Pajen:

1. Ta ut pajen ur ugnen. Blanda köttfärs och majs. Fyll upp paj skalet med köttfärsen.

2. Skiva rödlök och tomater och lägg dem på pajen. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen 200 grader i 20 min.

Servera med sallad, salsa och gräddfil.

 

 

Enjoy :)

Kasslergryta

Publicerad 2011-09-01 18:37:14 i Grytor,

En maträtt som värker starka minnen är mormors kasslergryta. Något som senare blivit mammas kasslergryta. Men idag är det min kasslergryta.

En rätt som gått i "generationer" har jag nu piffat upp lite och gjort på mitt eget sätt :)

Micke älskar grytor så det är alltid välkommet hemma hos oss :)


Ingredienser:


600 g kassler
1 purjolök
1 röd paprika
1 liten burk skivade champinjoner
1 tsk tabasco - habanero (blir ganska starkt, ha i lite mindre om ni vill ha svagare)
4 tsk curry
4 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 liten burk annansbitar
svartpeppar
olivolja till stekning

1. Strimla kasslern, skiva purjolöken och grova hacka paprikan. Stek upp dem i olivolja.
2. Tillsätt tomatpurén, curryn och tabascon. Pressa ner vitlöken och tillsätt annanasen. Sänk plattan till mellan värme och låt det stå 10 min. Rör om då och då.
3. Häll i cremefraichen och vispgrädden. Låt stå och puttra i 10 min.
4. Servera med ris och en sallad.

 

 

Enjoy :)

Super enkel - supergod förrätt

Publicerad 2011-09-01 18:21:27 i Förrätter,

En av de bästa förrätterna jag vet är både enkel och snabb att göra.
Bara gå till affären och handla, sen är det klart :P

Rökta räkor med ailoi!

Finns det något godare?

Visst skulle jag kunna röka räkorna själv, men har ingen rökmaskin.

Aioli bör också göras själv. Men har man den lyxen att köpa aioli som gjorts i butiken (=dagsfärsk) så bör man ta den chansen om man är lite lat :P

Idag blev det chiliaioli, men favoriten är fortfarande saffran (yes vi har prövat oss fram bland massor av olika sorter)



Servera med lite börd och helst ett glas vitt :)

Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela