Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Köttfärsfyllda cannelloni

Publicerad 2012-01-27 19:31:15 i Pasta,

Nu är man tillbaka på banan igen efter en semester till London :)
Haft en helt underbar resa, massa god mat och gott kaffe och en maaaaassa shopping!

Här hemma har vi gjort canneloni. Riktigt gott och lite variation mot lasange.

Man kan köpa färdiga cannellonirör eller så köper man färska lasangeplattor och rullar själv.

Vi köpte färdiga lasangeplattor :)

6 lasangeplattor (dela så det blir 12)
1 burk krossade tomater
2 dl riven gratängost

Fyllning:
250 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1/2 tsk oregano
1/2 tsk salvia
1/2-1 msk tomatpuré
salt och nymalen svartpeppar
3 msk crème fraiche
2 dl riven parmesan

1. Värm ugnen till 225°. Koka lasangeplattorna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt dem rinna av.

2. Häll de krossade tomaterna i en kastrull och koka ihop dem något. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och nötfärs. Ta pannan från värmen, rör ner oregano, salvia och tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

3. Blanda ner crème fraiche och parmesan i färsblandningen och dela lasangeplattorna på hälften och lägg på köttfärsen. Rulla ihop. Lägg cannellonin i en smord ugnssäker form, häll över tomatkrosset och strö över gratängosten. Gratinera ca 30 minuter i ugnen till fin färg.


Rulla ihop lasangeplattorna


Lägg i en ungssäker form


Häll på tomatsåsen och strö över osten


Gratinera


Servera med lite sallad



Enjoy :)

Cheese crust pizza

Publicerad 2012-01-15 21:07:59 i Pizza/Piroger mm,

För variationens skull så provade jag att göra pizza med ostfyllda kanter. Det vart riktigt gott faktiskt. Jag var osäker på hur mycket ost jag skulle ha till kanten och nu i efterhand så tycker jag faktiskt att jag kunde haft mer.

Utöver det så gjorde vi några mini pizzor, en salami pizza, en hawaii och en vegetarisk. Det är guld värt att ha några pizza slices i frysen en dag :)

Ingredienser 4 port - 1 pizza:

Deg:
3 dl ljummet vatten
0,5 paket jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tomatsås:
400 g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
salt, peppar och oregano

Fyllning 1:
Riven Ost (extra mycket)
Salami
Ananas

Fyllning 2:
Riven Ost
Skinka
Ananas

Fyllning 3:
Riven Ost
Röd lök
Schalottenlök
Purjolök
Tomat
Balsamico

Degen:
1. Blanda samman mjöl och salt.
2. Måtta upp hälften av det ljumna vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
3. Blanda ner mjölet, lite i taget.
4. Arbeta kraftigt och länge, 5 min i maskin eller 10 för hand, minst, till en slät och ganska lös deg.
5. Låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 250 grader.

Tomatsåsen:
1. Värm upp de passerade tomaterna i en kastrull.
2. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och tillsätt oregano. Låt sjuda på låg värme en kvart.

Pizzan med cheese crust:
1. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på bakplåtspapper till en stor pizza.
2. Strö riven ost längs med kanten på pizzan. Vik över kanten.
3. Bre på tomatsås. Lägg på önskad fyllning.
3. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 min tills pizzan fått en fin färg.




Lägg osten runt pizzan



Vik över kanten



Färdig gräddad



Saftig kant :)



Vart några mini pizzor också



Servera med ruccola, tomater och ett glas rött



Enjoy :)

Tropisk pastasås

Publicerad 2012-01-13 19:20:24 i Pasta,

Ibland så orkar man bara inte åka till affären och då får man leta i skåpen och låta inspirationen flöda.

Jag tycker det är riktigt roligt att laga en måltid på sånt som jag har hemma. Den här gången vart det en tropisk pastasås med skinka :)

Ingredienser:
500 g buccatini, pasta
500 g passerade tomater
1 liten konserv ananasbitar
2 msk mangochutney
några droppar limejuice
rökt skinka
salt och peppar

1. Koka pastan al dente.
2. Koka upp de passerade tomaterna i ca 10 min.
3. Hacka ananasen och skiva skinkan och lägg ner dem i tomatsåsen.
4. Tillsätt mangochutneyn och limejuicen. Krydda!
5. Häll av vattnet från pastan och blanda med tomatsåsen.







Enjoy :)

Köttfärslimpa med persilja

Publicerad 2012-01-12 20:05:42 i Köttfärs,

Nått som är riktigt gott och tyvärr lite underskattat här hemma är köttfärslimpa.
Jag tycker det är extra gott om man har i lite persilja i köttfärsen. Till limpan blev det gratinerad potatismos. Gratinerat mos är liiiite godare än vanligt potatismos ;)
Så köttfärslimpa, gratinerat potatismos, brunsås, lingonsylt och smörgåsgurka. Inte illa :)

Ingredienser 8 pers:
800 g nötfärs
1,5 dl ströbröd
4 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
1 kruka färsk persilja
salt, peppar och vitpeppar

Brunsås:
steksky från limpan
3 dl vispgrädde
kalvfond
soya

1. Lägg ströbrödet i en skål och häll i mjölken i skålen. Låt svälla i 10 min.
2. Riv löken och hacka persiljan.
3. Rör ihop färsen med salt, peppar och vitpeppar. Blanda sen i löken, persiljan, äggen och ströbrödsblandningen. Blanda ordentligt.
4. Smörj en form och lägg ner köttfärsen och forma den till en limpa. Häll lite smör på limpan.
5. Grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i 50-60 min.
6. Om du vill göra egen sås till. Häll av skyet från limpan i en kastrull. Tillsätt grädde. Därefter fond och soya efter smak.Prova dig fram!





Enjoy :)

Marsipantårta med vaniljmousse och chokladkräm

Publicerad 2012-01-10 23:02:30 i Efterrätter,

Igår fyllde min lillasyster 18 år så jag passade på att göra en tårta till henne :)

Själv tycker jag väldigt mycket om prinsesstårta, så jag gjorde min egen variant av det. Finns det något godare än choklad? Nä, så därför gjorde jag en chokladkräm till tårtan. Jag hade egentligen tänkt haft Arlas chokladvispgrädde som ett lager men jag sprang runt i tre olika affärer men kunde inte hitta den någonstans. Så det fick bli chokladkrämen istället. Men tror faktiskt det vart godare med den än vad det hade blivit med grädden ;)
Vardag som det var och knappt om tid, jag fick fuska lite och köpa färdiga tårtbottnar istället för att göra dem från scratch som jag först tänkte. Men det funkar lika bra, bara det är 3-delade.
I översta lagret så använde jag vanlig vispgrädde, men jag finhackade den choklad jag fick över från chokladkrämen och vispade ner det i grädden :)

Ingredienser:
3 delad tårtbotten

chokladkräm
80 g mörk blockchoklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk socker

vaniljmousse
dr. oetkers vaniljmousse
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker

grädde runt tårtan
3 dl vispgrädde
20 g mörk blockchoklad

vit marsipan
marsipan ros
pynt gelé
florsocker

1. Värm choklad, grädde och socker i en kastrull. Låt det börja puttra en stund så den blir tjock. Låt svalna.
2. Vispa ihop mjölk och vaniljmoussen. Vispa vispgrädden och häll ner den i mousseblandningen. Tillsätt ev. vaniljsocker för mer vaniljsmak.
3. Vispa grädden som ska vara runt och ovanpå tårtan. Finhacka chokladen som vart över. Häll ner de i vispgrädden och rör om.
4. Bred ut chokladkrämen på den nedersta tårtbiten.



5. Lägg på nästa tårtbotten och bred på rikligt med mousse.



6. På med det sista och bred ut vispgrädden med chokladbitar i. Se till att du täcker kanterna med.



7. Lägg sedan på marsipanen. Strö lite florsocker över

Blir det ev. marsipan över så kan du göra egne löv till rosen. Häll på lite grön karamellfärg, forma som ett löv och gör fina streck med en tandpetare. 

Pynta tårtan med lite pynt gelé



Enjoy :)

 

Hungaria Grande Cuvée

Publicerad 2012-01-10 17:22:59 i Vin,

När vi var i Ungern så drack vi en jätte god champagne - Hungaria Grande Cuvée
Den är inte så känd (det är inte många ungerska viner som är oturligt nog) och jag är tveksam på om den går att få tag på i Sverige. Men åker du till Ungern tycker jag definitivt att du ska försöka få tag på en sån här flaska.

Vi köpte till och med oss en flaska hem som vi öppnade nu på nyår.

Det är en blandning mellan Chardonnay, Riesling och Pinot Noir.

En väldigt god champagne med inslag av torkad frukt, lite rökig, vit cheddar och bittermandel.

Den har en fin struktur och passar perfekt att dricka vid större tillfällen :)



Enjoy :)

Varm potatissallad med stekt potatis

Publicerad 2012-01-08 16:54:25 i Potatis,

Nu under vinterna så är det perfekt att prova på olika varma potatissallader.

Vi stekte potatisen för att få en god krispig yta på de. I salladen hade vi sen citron och purjolök i.Det bästa med den här potatissalladen var att den var god både varm och kall.

Ingredienser 6 personer:
1 kg potatis
1 röd lök
2,5 dl creme fraiche
1 msk dijon senap
saft från en citron
1/2 purjolök
salt, vitpeppar och nymald svartpeppar

1.Skala potatisen och koka den mjuk. Dela sedan potatisen i önskad storlek och låt svalna.
2. Finhacka rödlöken och skiva purjolöken.
3.Blanda ihop creme fraiche och dijon senap. Pressa sedan i saften från citronen.
4. Stek upp potatisarna i rikligt med smör så de får en fin gyllennrun yta.
5. Blanda potatisen med såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och nymald svartpeppar.

Servera med skinka, rostbiff eller kyckling. Till det en god sallad och lite rostad lök.





Enjoy :)

Flygande Jacob med cashewnötter

Publicerad 2012-01-07 15:49:06 i Kyckling,

Jag har nämnt det tidigare, kyckling är mitt favorit protein. Därför är de måltiderna efterlängtade :)

Den här gången blev det en flygande Jacob. Det var riktigt länge sen jag åt det och jag hade nästan glömt bort hur gott det var.

Men jag har tagt bort jordnötterna och ersatt dem med cashewnötter. Jag tycker det är godare.

Ingredinenser 6 port:
1 kg kyckling
1 paket bacon
3 bananer
2 dl chilisås
5 dl vispgrädde
1,5 dl cashewnötter
curry
salt
peppar

1. Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme. Tillsätt lite curry medan du steker dem. Stek tills filén fått fin färg. (Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.)
2.Lägg över kyckling- och baconbitarna i en stor ugnsform så allt får plats.
3.Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
4.Vispa grädden och blanda med chilisås, tillsätt lite salt, peppar och curry. Häll över och bred ut. Strö över cashewnötterna.

Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i 15 minuter.

Servera med ris och en god sallad

 

 

Enjoy :)

Svampfylld nötytterfilé

Publicerad 2012-01-06 12:09:31 i Kött,

Huvudrätten på nyårsafton blev en svampfylld nötytterfilé.

Riktigt gott vart det och vi passade på att använda oss av skyn och göra en egen sås på det :)

Till det serverade vi klyftpotatis. Vi gjorde det enkelt för oss och köpte färdiga, men vi piffade upp dem lite genom att blanda ner färsk rosmarin tillsammans med klyftorna innan vi stoppade in plåten i ugnen.

Ingredienser:
800 g nötytterfilé
200 g skogschampinjoner
5 scharlottenlökar
2 vitlökskyftor
salt
peppar
färsk timjan



1.Putsa filén och snitta den. Finhacka 2 scharlottenlökar. Klappa in rosmarin, löken, salt och peppar.
2.Hetta upp matfettet, och bryn filén fint runtom.
3. Hacka champinjonerna, vitlöken och resten av scharlottenlökarna. Tillsätt lite rosmarin och stek allt de hackade. Fyll filén med blandningen. 
4. Lägg över i en ugnsfast form har du champinjoner över kan du lägga dem över köttet och kör i ugnen på 120 grader i 30 min. Eller till vald innertemperatur
5. Ta ut filén och låt den vila i ugnsfolie i 10-15 min.





Enjoy

Smörrebröd med rökta räkor

Publicerad 2012-01-04 12:02:35 i Förrätter,

Vår andra förrätt på nyår var smörrebröd med rökta räkor.

Jag tycker verkligen om rökta räkor, det är godare än vanliga :)

Den här förrätten var riktigt god och var verkligen i min smak.

Ingredienser 2 pers:
1/2 kg rökta räkor, oskalade

Potatissallad
1 tsk  curry
smör till stekning
2 msk crème fraiche
1/4 gul lök
1/2 st  äpple
3 potatisar
2 skivor rågbröd
salt och peppar

1. Koka potatisen och skölj den kall. Skiva dem i halvcm stora skivor
2. Fräs curryn i smöret i en panna, låt det svalna.
3. Finhacka gullöken och finstrimla äpplet.
4. Blanda crème fraiche med currysmör, lök och äpple. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner potatisen och ställ åt sidan så länge.
5. Skala räkorna.
6. Lägg upp potatissalladen och räkorna på rågbrödet. Garnera med äppelskivor.





Enjoy :)

Chèvre chaud- gratinerad getost med honung och valnötter

Publicerad 2012-01-03 16:56:35 i Förrätter,

Så har ett nytt år börjat :)

Vår nyårsafton vart riktigt lugn, men en god 4-rätters stod på bordet.

Det där med nyårslöften har aldrig varit min grej, men ska förska piffa upp bloggen lite i år hade jag tänkt :)

Till middagen bestämde vi oss för att göra två förrätter,  en varmrätt och en efterrätt. Vi var lite bekväma med efterrätten och köpte en vienetta glasstårta :)

Vår meny på nyår bestod av:

Chèvre chaud
Smörrebröd med rökta räkor

Nötstek med klyftpotatis

Vienetta och jordgubbar

Här kommer receptet till Chèvren. Den vart riktigt bra och fungerar perfekt som en lite aptitretare.

Ingredienser 2 pers:

2 skivor ljust bröd
smör till stekning
2 skivor chèvreost, ca 1 cm tjocka
1 msk flytande honung
40 gram blandsallad
1/2 röd lök
6 st cocktailtomater
25 gram valnötter
olivolja
balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar

1.Sätt på ugnen på grillelement och full värme.
2. Skär ut runda bitar av bröd, lite större än getosten. Stek brödet på båda sidorna i smör.
3. Lägg getosten på brödet och ringla honung över osten, placera på plåt och sätt in mitt i ugnen. Gratinera tills osten har fin färg ca 4 minuter.
4. Dela tomaterna och skala och skiva rödlöken. Lägg upp salladen och grönsakerna på tallrikar och lägg en toast på varje.
5. Ringla lite olivolja och balsamvinäger runtom toasten och strö över valnötterna. Avsluta med lite flingsalt och nymald svartpeppar.

(Nu på efterhand så rekomenderar jag att grovhacka valnötterna innan du strör över dem).





Enjoy :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela