Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Kycklinggryta med sweet chilisås och paprika

Publicerad 2011-10-31 20:04:34 i Kyckling,

Mycket att stå i just nu så en snabb, lättlagad och god måltid stod på menyn idag.
En kycklinggryta med sweet chilisås och paprika :)
Ingredienser:
800-900 g kycklingfilé
2 msk sweet chilisås
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 ask cocktailtomater
5 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
salt
svart- och vitpeppar
Santa Maria Chicken and steak krydda
Rapsolja
1. Blanda kycklingen med olja och önskade kryddor. Bryn dem lätt i stekpannan.
2. Lägg kycklingen på en plåt och kör i ugnen ca 10 min på 200 grader.
3. Skiva purjolöken och tärna paprikan. Bryn dem i en djup stekpanna.
4. Tillsätt 1 msk sweet chili och låt den stå och dra sig lite.
5. Tillsätt sen creme fraiche, resten av sweet chilin och pressa ner vitlöken.
6. Krydda med salt, peppar, Sanra maria kryddan och vitpeppar. Rör om och häll sedan ner tomaterna.
7. Ta ut kycklingen ur ugnen och tärna den. Häll ner den i grytan. Rör om och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor.
Servera med ris!
Enjoy :)

Hur man gör en bra pumpagubbe

Publicerad 2011-10-28 21:41:43 i Tips,

Jag älskar att pyssla.
Nu på måndag är det ju Halloween så vad passar bättre än att göra en pumpagubbe?
Har gjort ett par stycken tidigare. Men precis som med allt annat så blir man duktigare om man får öva.
Här kommer lite tips för att göra det enklare.
Du behöver:
1 Pumpa
En mall
1 sked
1 lång vass smal kniv
1 nål/säkerhetsnål
Och en massa tålamod och tid
(Tänk på att ju mindre pumpa du väljer, desto svårare blir det med konturerna)
För att göra en bra pumpa bör du ha en mall. Antingen ritar du en själv eller så skriver du ut en från nätet. Jag tog min mall från den här sidan www.hersheys.com.
1. Börja med att lägga ut ett tidningspapper.
2. Tejpa fast mallen och använd nålen och stick in den i pumpan längs med linjerna.
3. Bestäm sen om du vill göra ett hål i botten för ljuset eller om du vill göra ett i toppen.
Gör du det i toppen så rita ut det önskade mönstret (använd en penna som går bort med lite vatten) och ta sen en vass kniva och stick in den rakt in efter mönstret.
4. Lyft bort locket och börja gröpa ur pumpan. Glöm inte spara pumpakänorna och rosta dom sen.
5. När du gröpt ur pumpan är det dags för "ansiktet". Se till att ha en lång smal kniv. Följ mönstret med kniven. Fin putsa lite sen.
6. Sen när du är klar är det bara sätta in ett par värmeljus :)
Trevlig Halloween :)

Fiskpaket med räkor

Publicerad 2011-10-28 21:22:13 i Fisk,

Det är väldigt sällan vi äter fisk. Vet inte varför riktigt. Så det blir väll lite av vår fredags lyx då (?)
Bestämde mig för att göra fiskpaket. Ätit det flera gånger, men faktiskt aldrig gjort det själv.
Men det var riktigt bra :)
Ingredienser 4 port:
400-600 g fisk (vi tog torsk)
500 g räkor med skal
8 medelstora potatisar
4 morötter
Körsbärstomater
1/2 purjolök
Färsk dill
Smör
Salt och peppar
Matfolie
1. Skala potatisen och morötterna. Koka dem så de nästan är klara i lätt saltat vatten.
2. Skiva purjolöken, tomaterna och citronen. Skala räkorna.
3. Skiva potatisen och purjolöken.
4. Ta fram matfoliet och smeta ut smöret över dem. Lägg potatisskivorna som en botten.
5. Varva fisk och grönsakerna. Toppa med räkor, dill och citron. Strö över lite salt och peppar.
6. Knyt ihop paketet och kör i ungnen på 200 grader i 20 min.
Enjoy :)

Pastasås med salami och ost

Publicerad 2011-10-27 17:58:53 i Pasta,

Ibland lyckas man samla på sig massor med mat i kylen o skafferiet och då gäller det att vara kreaktiv :)
Vi lyckades slänga ihop en god pastasås med de saker vi hade hemma :)
Igredienser:
1/2 burk Dolmio pastasås
500 gram krossade tomater
1 paket bacon
1 dl riven provolone ost
1/2 purjolök
salami
vitlök
salt och peppar
pasta
1. Koka upp pastasåsen och de krossade tomaterna.
2. Skiva och bryn baconen och purjolöken.
3. Tillsätt baconen och purjolöken i pastasåsen.
4. Skiva salamin och lägg ner i pastasåsen. Pressa ner vitlöken och häll i den rivna osten. Salta och peppra.
5. Låt små puttra på svag värme.
Koka pastan.
Servera pastan med pastasåsen och ett gott bröd till.
Enjoy :)

Hemmagjord (GI) Pizza

Publicerad 2011-10-26 23:37:39 i Pizza/Piroger mm,

Varit en lång dag idag med både plugg och jobb. Men mellan det han jag göra hemmagjord pizza till lunch innan jag skulle till jobbet.
GI-pizza om man ska vara sån :P
(För att klargöra så är det degen som är GI, sen beror det på fyllningen)

Vart 3 olika pizzasorter och dubbelt av min favorit - Hawaii :)

Tycker det är jätte bra att ha lite pizza i frysen. Bättre än snabbtmatsfrys (?) pizzorna. Men ett perfekt mellanmål eller en snabb lunch/middag.

Tycker det är godare med dinkelmjöl än vanligt mjöl när man gör hemmagjord pizza :)

Ingredienser 4 port - 1 pizza:
Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tomatsås:
400 g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
oregano



Fyllning 1:
Skinka
Riven ost
Annanas

Fyllning 2:
Mozzarella
Salami
Färska tomater
Ruccola (efter gräddning)
Svartpeppar
(efter gräddning)

Fyllning 3:
Mozzarella
Chaminjoner
Färska tomater
Svartpeppar
(efter gräddning)
Ruccola (efter gräddning)

Degen:
1. Blanda samman mjöl och salt.

2. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.

3. Blanda ner mjölet, lite i taget.
4. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
5. Tillsätt lite mer mjö, den ska inte vara för kladdig. Låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 250 grader.

Tomatsåsen:
1. Värm upp de passerade tomaterna i en kastrull.
2. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och häll i oreganon. Lät sjuda på låg värme en kvart.

Pizzan:
1. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza.
2. Bre på tomatsås. Lägg på önskad fyllning.

3. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.

(Om du får tomatsås över så kan du ha det vid sidan av till pizzan)


Färdig Hawaii


Färdig salami, mozzarella och ruccola


Mozzarella, champinjon innan gräddning

Enjoy :)

Gnocchigratäng med pesto och parmesan

Publicerad 2011-10-25 21:35:30 i Pasta,

Nu börjar man äntligen komma ikapp lite efter en hel helg borta :)

Så idag lyxade vi till det lite med en Gnocchigratäng med pesto och fläskflié till :)
Det vart riktigt gott. Jag skulle kunna äta enbart gratängen. Varenda gång jag åker till Frankrike vill jag ha Gnocchi, helst med pesto, men inget måste.

Än en gång, jag älskade den här rätten :)

Vi fuskade lite och använde färsig gnocchi. Vi använder De Cecco då och de är faktiskt riktigt bra :)

Jag älskar gnocchi och tycker Sverige har ett alldeles för dåligt utbud på det. Skärpning!

Det blev en sen middag idag, fast maten gick snabbt att göra :)




Ingredienser:

Gnocchigrattängen:
1 paket Gnocchi (500 g)
3 dl vispgrädde
1 dl grön pesto
7 coctailtomater
4 champonjoner
1 dl riven parmesan ost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Fläslfilén:
600-700 g fläskfilé
rapsolja
Santa Maria rub marinad, chili





Fläskfilén:
1. Putsa filén. Lägg den i en bunke.
2. Häll på lite rapsolja och stö över och gnid in rub marinaden.
3. Bryn fileén. Lägg den i en ungssäkerform och stoppa in i ungen på 200 grader. Låt den stå tills den får en innertemp på 69 grader.
4. Ta ut fileén och låt den vila i 10 min.

Gratäng:
1. Koka gnocchin i rikligt med vatten och salt.
2. Dela tomaterna på hälften och chaminjonerna i fjärde delar.
3. Heta upp en panna och häll i grädden och peston. Låt det stå och dra på låg värme i 5 min.
4. Häll i champinjonerna och tomaterna. Pressa ner en vitlökskyfta och salta och peppra. Låt stå någon minut.
5. Häll ner gnocchin i blandningen och rör om.
6. Häll sedan över i en ungssäkerform och strö över osten.
7. Sätt in den i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7 min, eller tills osten är gyllenbrun.

Servera med en sallad.





Enjoy :)

Berry Temptation

Publicerad 2011-10-22 23:46:04 i Vin,

Sitter just nu i Helsingborg och har för ett tag sen avslutat en god middag på Ohlson :)
Nu tänkte vi avsluta kvällen med lite Berry Temptation hemma hos några vänner :)

Berry är ett riktigt gott mousserande vin med hallon smak. Ma. Ska vända på flaskan för att få mer hallon smak :)

Första gången vi drack den var på matmässan i Älvsjö för 2 år sen. Och då sa han som serverade det att vi skulle beskriva smaken med ett ord. Vi frågade honom vilket ord som var bäst och fick svaret "tjejvändar dricka" och vi måste fullständigt hålla med :)

Riktigt gott vin (?) som smakar precis som cider. Så det är ju inget fin vin direkt.

Det kostar lite över 70 kr på systemet :)

Enjoy :)

Havrescones

Publicerad 2011-10-21 08:12:53 i Bröd,

God morgon :)
Vi ska snart bege oss ner mot Skåne där vi ska spendera hela helgen.

En lång bilresa ner kräver en bra frukost, så jag har gjort scones så här på morgonkvisten :)

Havrescones :)

Ingredienser 4 pers:

2½-3 dl mjölk
100 g smör
2½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt

1.Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
2. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg (den ska vara ganska kladdig.
3. Tryck ut degnen i en plåt på ett bakplåtspapper. Nagga degen.
4. Grädda i 250 grader ca 10 min.

Skär upp och servera :)





Ha en trevlig helg
Enjoy :)

Björnbärssmoothie med kardemumma

Publicerad 2011-10-20 11:43:21 i Dryck,

Ännu en smoothie, men den här gången till frukost.

Kanske blir lite tjatigt, men det är bara en period, imorn lovar jag att bjuda på något annat :)

Till frukost blev det en björnbärssmoothie med kardemumma :)

Ingredienser 1 stort glas:
1 dl björnbär
1 banan
2 dl vaniljyoghurt
knappt ½ tsk kardemumma

1. Skiva bananen och häll ner alla ingredienser i mixern. Mixa.



Enjoy :)

Jordgubbssmoothie med ingefära och citron

Publicerad 2011-10-19 23:16:11 i Dryck,

Är det någon mer än jag som lider av sugenpånåttgott-syndromet framåt kvällen?

Man går och kollar i skåpen för att hitta något gott att äta eller dricka.

I så fall är en smoothie perfekt!

Jag vet, nu blir det ganska mycket smoothies. Men antar att det är en period just nu. Men det är ju så gott :)
Och det går snabbt att göra!

Den här kvällen blev det en jordgubbs smoothie med citron och ingefära

Ingredienser 2 glas:



4 dl vaniljyoghurt
2 ½ dl jordgubbar
2 cm ingefära
1 liten citron
en skvätt apelsinjuice

1. Häll upp jordgubbar och vaniljyoghurt i mixern.
2. Skär av två cm av ingefäran och skala den, skär i fyra bitar och lägg ner i mixern.
3. Dela citronen och pressa ner juicen i mixern. Häll i en skvätt apelsinjuice.
4. Mixa allt.

Låt den gärna stå i kylen i en timme, då tar ingefäran mer smak :)



Enjoy :)

Pannacotta med varma blåbär med kardemumma

Publicerad 2011-10-18 12:44:03 i Efterrätter,

Som jag sagt tidigare så är jag mer för efterrätter än förrätter. Och min favorit among them all är Pannacotta :)

Här är ett enkelt recept som går snabbt att göra. Det är bara tiden i kylen som tar tid :)

Den smakar otroligt gott också :)

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
(om man vill göra det lilla extra kan man använda en vaniljstång istället)

100 g vit blockchoklad
3 gelatinblad

1.Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

2.Koka upp grädden och vaniljsocker.

3.Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.

4.Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.

5.Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.

 

Servera med varma blåbär.

Värm bären i en kastrull. Tillsätt lite florsocker och kardedmumma. Super gott!!!

 

 

Enjoy :)

Energikick i höstmörkret - Jordgubbs och björnbärssmoothie

Publicerad 2011-10-17 19:40:57 i Dryck,

Så här i höstmörkret kan man behöva lite extra energi och vad är då bättre än smoothies?
Goda drinkar som kan mixas precis hur man vill och man får i sig massor av c-vitaminer :)

Själv är jag svag för smoothies med bär och vaniljyoghurt. Så nästan alla mina smoothies jag gör innehåller det :)

Någon som har något annat recept att rekomendera? :)

Den här kvällen blev det en jordgubbs- och björnbärssmoothie

Ingredienser för 1 stooort glas eller två mindre:
1 dl frusna jordgubbar
½ dl frusna björnbär
1 hel banan
3 dl vaniljyoghurt
En skvätt apelsinjuice

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i ett stort glas!

Enjoy :)

Kycklingpaj med curry

Publicerad 2011-10-16 18:11:28 i Kyckling,

Så var den här helgen slut.
Man tittar in i kylskåpet och det är fullt med mat.
Rester är inte alltid så kul så då får man göra något roligt av det :)

Idag blev det Kycklingpaj med curry :)

Ingredienser:
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl vatten
75 g smör
0,5 tsk salt

Fyllning:
500 g kyckling
½ röd paprika
½ tomat
½ purjolök
2 dl creme fraiche
curry
1 rejäl msk mangochutney
salt och peppar
2 dl riven ost



Pajdegen:

1. Blanda mjöl och salt i en bunke.

2. Rör ner smöret. Om du använder fast smör så låt det bli rumstempererat innnan du smular ner det i mjölet.

3.Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg.

4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter, nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter

Pajen:
1. Stek kycklingen (om det inte är rester). Skiva kycklingen i mindre bitar.
2. Småhacka tomaten och paprikan. Skiva purjolöken.
3. Häll creme fraichen i en bunke. Blanda i curryn efter egen smak. Tillsätt mangochutneyn.
4. Lägg i kyckligen, tomaten, paprikan och purjolöken i bunken och rör om. Tillsätt salt och peppar.
5. Häll blandningen i det tomma pajskalet.
6. Riv osten och strö över pajen.
7. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20 min.

Servera med salsa och en sallad



Enjoy :)

Bilder från årets Chokladmässa

Publicerad 2011-10-15 21:38:30 i Tips,

Nu har hela dagen gått och chokladensmaken i munnen börjar försvinna.

Jag har tillsammans med några kompisar spenderat dagen på Chokladmässan.
Vi har haft det riktigt trevligt och ätit massor av (kanske för mycket) choklad.

Det är en riktigt bra mässa, men!
Jo det finns lite men här för mig som besöker mässan för tredje året i rad.

Redan förra året tyckte jag att  själva mässan och antal utställare var färre än året innan och i år tycker jag att mässan verkade mindre än förra året. Sen saknar jag vissa utställare som varit med tidigare i år och jag ställer mig något frågande till vissa som var där i år.

Men som första gång besökare blir man defenitivt inte besviken. Jag ska inte säga att jag är besviken, för det är jag verkligen inte. Jag har fortfarande ätit massor av god choklad och köpt med mig en del hem.
Men jag hoppas att arrangörerna anstränger sig lite mer nästa år.

De har nog slappat lite eftersom mässan växer av sig själv.

Utställningen i år var ju Hattar.
Här är min favorit:



Och de andra bidragen:





Kommer nog besöka mässan nästa år också. Men då måste den vara lite mer än vad den var den här gången.

Här är lite andra bilder från dagen :)



Chokladfontänen var populär :)



RC Chocolat höll på med chokladskulpturer



Ljuvliga praliner



Bolt var också där :)



Chokladmätt!



Det här fick jag med mig hem:

- Biscuit
- Pistaches Fraiches (super god)
- Café Liégeois
- Cointreau
- Café noir
  • Kakao pasta
  • Chokladkaka från Montezuma's, Chilismak
  • Chokladpraliner från Peters, Prosecco-Himbeer
  • Två marsipancigarrer från Bräutigams + två marsipangrisar
    - Calvados
    -Päroncongac
Så nu har jag choklad hemma för ett tag fram över :)
Om det är någon som ska in dit imorn:
Ciggarerna är en perfekt farsdag present :)

Enjoy!

Inför årets Chokladfestival i helgen!

Publicerad 2011-10-13 15:29:29 i Tips,

Imorgon börjar chokladmässan på Nordiska museet.
För 10 året i rad hålls mässan där och vi ska besöka den för tredje gången i rad.

Så på lördag bär det av in till Djurgården för att frossa i choklad :)



Det kommer finnas mängder av utsällare och nästan alla erbjuder provsmakning. Så man är säker på att man köper hem det bästa av det bästa ;)

I år kommer bland annat Willie Harcourt-Cooze finnas där. Har ni sett programet Willie’s Wonky Chocolate Factory så vet ni vem han är :)
Han kommer att tillaga saker på stora scen och sen bjuder han på det han tillalagar.
Frestande?

Tidigare år har det varit olika utställningar i samband med festivalen. Förra året var det sagofigurer.



I år är det:
Hattar!

Reglerna är enkla: Skulpturernas grundform är ägget och skulpturen måste bestå av minst 80 % choklad och resten av marsipan, socker, nougat eller något annat ätbart.

Man har chansen att rösta fram sin favorit som utses på söndag.

Några av årets utställare är:
Arla
Fazer
Åsö AB
Choklad-Fresterskan
Pralinhuset
Choklad fabriken
Ecuadors ambassad
m.fl.

Så ta en dag ledigt nu i helgen och besök mässan. Du kommer inte bli besviken :)

Vardagslyx - Fruktsallad med passionfrukt

Publicerad 2011-10-12 21:17:24 i Efterrätter,

Lite vardagslyx!

Min akilleshäl när det gäller kalorier är kakor, bullar och annat "fika"
Men jag älskar frukt och borde faktiskt ta mig i kragen och göra fruktsallad och smoothies oftare.
Mycket nyttigare men minst lika gott :)
Och man kan göra det på hundra olika sätt.

Nu vart det en fruktsallad med passionfrukt som extra touch :)

Ingredienser:
2 bananer
1 äpple
1 päron
1 apelsin
½ kg jordgubbar
2 passionfrukter

1. Skiva alla frukter och blanda i en skål. Gröp ur passionsfrukten och blanda ner den.



(vinet var alldeles för sött och sliskigt för att ens nämna)

Enjoy :)

Thainudelsallad med kyckling

Publicerad 2011-10-11 17:51:37 i Sallad,

Efter helgen har vi massor av kyckling kvar, så nu är det bara att vara kreaktiv o göra något av det :)

Den här gången blev det en Thainudelsallad med kyckling :)

Ingredinser:
Kyckling
1 paket äggnudlar
1 chili
1 röd lök
1 kruka koriander
1 paket salladslök
1 påse bladspenat
Limejuice (flaska eller färsk)
Sweetchilisås
Soja

1. Koka nudlarna. Woka dom med soja och sweetchilisås
2. Finhacka chilin, löken och koriandern. Skiva salladslöken grovt.
3. Blanda kycklingen, chilin, koriandern, löken och salladslöken salladslöken. Tillsätt limejuicen.

Servera salladen med nudlarna när de svalnat.



Enjoy :)

Farmor 90 år <3

Publicerad 2011-10-10 19:21:15 i Allmänt,

Idag fyller min farmor hela 90 år!

Helt otroligt!

Det firade vi med lite tårta och fika hemma hos oss.
Tyvärr fanns det inte tid att baka en tårta idag så fick fuska lite och köpa en färdig.
Men riktigt god var den.

Det var en Fromagetårta med jordgubbssmak och jordgubbsgelé oavnpå.



Förutom tårta vart det lite kakor och bullar.
Så lite måndagslyx skulle man kunna kalla det :)

Men än en gång. Grattis farmor <3

Buffé med teriyakirostbiff och kyckling

Publicerad 2011-10-09 18:24:31 i Buffé,

Nu i helgen hade Micke avslutning med firman och en buffé var ett måste :)

Hela fredagen gick åt till att förbereda buffén och det vart riktigt lyckat till slut.

Recepten jag lägger ut är beräknat till 10 personer.

Buffén bestod av:

Teriyakirostbiff med salladslök
Marinerad kycklingfilé
Potatissallad "roasted sourcream special" med schalottenlök
Risonisallad

Hemlagad tzatsiki
Ingefära och chilisås
Salsa habanero/annanas

Och en massa bröd

 

(Förberedelser kvällen innan - blivande risonisallad)

 

(Provsmaknings tallrik kvällen innan)


Teriyaki rostbiff

Ingredienser:

700 g rostbiff

4 salladslökar

2 dl teriyakisås

4 tsk sesamolja

Salt och peppar

Garnering:

1 kruka koriander

2 msk rostade sesamfrön

 

1. Om rostbiffen har nät, låt det sitta kvar. Annars snöra köttet. Salta och peppra. Bryn det i en stekpanna och lägg sedan köttet i en ungsform.

2. Stoppa in köttet i ugnen på 175 grader långt ner och låt köttet få en innertemperatur på 66 grader.

3. Låt köttet bli kallt. Skär sedan upp det i tunna skivor och lägg i en form eller skål.

4. Blanda teriyakisåsen och sesamoljan. Häll över rostbiffen.

5.Skiva salladslöken på snedden och blanda in i köttet.

6. Rosta sesamfröna.

7. Strö över fröna och koriandern när det är dags för servering.

Gör gärna rostbiffen 1-2 dagar innan. Den blir godare om den får stå och dra ett tag.




    Marinerad kycklingfilé

    Ingredienser:
    1 kg kyckling
    2 vitlöksklyftor
    Olja
    Kryddor efter smak
    Babyspenat

1. Lägg filéerna i en bunke. Blanda ner olja, kryddor och pressa ner vitlök. Låt stå minst 1 timme.
2. Bryn filéerna i en stekpanna och lägg på en plåt.
3. Kör i ugnen i 14 min på 200 grader.
4. Ta ut låt vila i minst 10 min.
5. Skär upp snyggt och lägg på en bädd av babyspenat

Om du använder kycklinginnerfilé räcker det med att köra dem i ugnen i 6 min.



Potatissallad med schalottenlök

Ingredienser:

2 kg potatis (helst färskpotatis)

5 dl gräddfil

5-7 schalottenlökar

4-5 klyftor vitlök

flingsalt svartpeppar

olivolja

2 tsk rödvinsvinäger

1 msk dijonsenap


1. Skölj potatisen (har du färskpotatis, skrubba ren) dela den i 4 delar och lägg i en bunke.
2 Blanda i olja och salta och peppra.
3. Kör in i ugnen på 225 grader i 40 min.
4. Skiva schalottenlöken och vitlöken och stek dem gyllenbruna.
5. Blanda ihop gräddfil, rödvinsvinäger och dijonsenap. Salta och peppra.
6. Blanda i potatisen i gräddfilsblandningen och blanda därefter i löken.

Den här potatissalladen serveras godast varm, men funkar lika bra kall.




Risonisallad

1 paket risoni
1 ½ citron
2 tomater
3 chili
2 små röd lökar
1 kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar
1.Koka risoni.
2. Fin hacka chili, löken, tomaterna och persiljan.
3. Lägg ner i en bunke. Pressa över citronen och häll på lite olivolja.
4. När risonin kokat klart skölj den med kallt vatten och lägg sen ner den i bunken tillsammans med grönsakerna. 5. Salta och peppra. Smaka av.



Tzatsiki
1 L yoghurt
1 gurka
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt  och peppar
1. Häll yoghurten i en bunke.
2. Riv gurkan i ett rivjärn. Pressa ur gurksaften. Salta gurkan och låt den stå och dra ett tag. Pressa sedan ur resten av gurksaften.
3. Lägg ner gurkan i yoghurten och pressa ner vitlöken. Rör om.
4. Häll i lite olivolja och salta och peppra. Smaka av om det behövs mer av något.

Ingefära och chilisås
1 L creme fraiche
2 chili
1 msk ingefära
Honung
Salt och peppar

1. Finhacka chilin.
2. Riv ingefäran. Blanda ner chilin och ingefäran i creme fraichen.
3. Ringla över honung och salta och peppra. Smaka av.

Gör gärna såsen en dag innan så den får stå och dra sig. Då får den mer smak.

Salsa habanero/annanas
2 brukar santa maria salsa
½ annanas
Tabasco habanero smak
½ citron

1. Häll upp salsan i en burk.
2. Finhacka annanasen. Lägg ner den i salsan.
3. Pressa ner citronen och droppa i tabascon efter smak. Rör om.



Allting serverades med färsk bröd och smör.



Min favorit är utan tvekan rostbiffen. Den är i en klass för sig :)

Enjoy :)

Montecillo Grand Reserva

Publicerad 2011-10-07 21:31:29 i Vin,

Montecillo Grand Reserva
2003

Det är ett kryddigt rioja vin från Spanien.

Vinet är intensivt och har inslag av körsbär, dill, nypån, läder och muskot.
Ett mjukt och lent vin, vilket gör det lättdrucket. En bra smak och passar utmärkt till kött.

Intensiv och nyansrik bouquet med inslag av kryddor, mörka bär och cederträ. Smaken är medelfyllig med mjuk och mycket välstrukturerad smak med inslag av kryddor i den långa eftersmaken.

Vi drack det till en entrecóte och det var perfekt. Jag skulle nog inte vilja dricka den utan mat däremot.

Men ett helt okej vin faktiskt.



Enjoy :)

Fredagsgott - Mozzarella och parmaskinka

Publicerad 2011-10-07 21:16:55 i Förrätter,

Super enkelt och supergott :)

Antingen som en förrätt eller en mystallrik på kvällen :)

Håller på och förbereder en buffé här hemma till ca 45 personer imorn. Recept och bilder på det kommer upp på söndag :)

Därför blir det något enkelt ikväll:

Mozzarella och Parmaskinka!

Ingredienser:
Mozarella (helst buffalo)
Parmaskinka (helst från en charkdisk)
Körsbärstomater
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt
Svartpeppar



1. Skär upp mozzarella, parmaskinka och tomater. Lägg upp snyggt.
2. Häll över olivolja och balsamvinäger.
3. Häll över salt och peppar.

Enjoy :)

Helstekt Fläskytterfilé med Risonisallad

Publicerad 2011-10-06 15:24:59 i Fläskfilé,

Fläskfilé är riktigt gott. Men ska man helsteka den så föredrar jag faktikst ytterfilén.
Den är mycket mörare och det är mer kött på den.

Den här gången blev det helstekt ytterfilé med en risonisallad :)



(Färska grönsaker)

Ingredienser:

Ytterfilen:
700-800 g ytterfilé
Santa Maria Carribean rub marinad
Olja

Risonisallad:
½ paket risoni
1 citron
2 tomater
2 chili
2 små röd lökar
1 kruka persilja
Olivolja
Salt
Peppar

Röra 1:
1,5 dl gerkisk yoghurt
4 rejäla tsk ajvar
socker salt peppar

Röra 2:
1,5 dl grekisk yoghurt
3-4 msk sweet chili sås

1. Lägg ytterfilén i olja och gnid in marinaden. Stek den så den får en fin stekyta. Lägg i en ungssäker form och stoppa in den i ugnen på 200 grader. Stek den tills den får en innertemperatur på 69 grader.
2. Koka risoni.
3.Fin hacka chili, löken, tomaterna och persiljan.
4. Lägg ner i en bunke. Pressa över citronen och häll på lite olivolja.
5. När risonin kokat klart skölj den med kallt vatten och lägg sen ner den i bunken tillsammans med grönsakerna. Salta och peppra. Smaka av.
6. Rör i ordning rörorna.
7. Ta ut ytterfilén ur ugnen. Låt den vila 10 min. Skär upp.
Servera allt tillsammans med pitabröd!



Enjoy :)

Vardagslyx - Kalljästa grahamsfrallor till frukost

Publicerad 2011-10-05 10:38:15 i Bröd,

Vad är mer lyxigt än nybakat bröd på morgonen?
Speciellt på en vardag. Men vem har tid att göra det?

Därför är det guld med kalljäst bröd som kan stå i kylen över natten. Allt förbereds dagen innan sen på morgonen är det bara forma brödet och stoppa in det i ugnen. Så vips har man färskbakat bröd på bordet :)

Det är perfekt när man på kvällen inser att man inte har något frukostbröd till dagen efter och man inte vill gå ut i handla.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 tsk salt
4 tsk socker
6 dl  grahamsmjöl
3-4 dl siktat dinkelmjöl



1. Rör ut jästen i den kalla mjölken.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig, något kladdig deg.
3. Ställ in bunken övertäckt med en handduk i kylskåpet över natten att jäsa. (Eller ca 12 timmar på dagen om man vill ha frallorna på kvällen)
4. Ta ut bunken ur kylen.
5. Dela degen i två. Varje del blir ungefär 5 frallor.
6. Forma degen till runda bullar och platta till dem lite. Lägg dem på en bakpapperklädd plåt.
7. Nagga degen.
8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 min på 250 grader

Servera med ost och marmelad. Jag föredrar jordgubbsmarmelad :)



Enjoy :)

Kanelbullens dag - Apelsinbullar och Blåbärsbullar

Publicerad 2011-10-04 16:30:11 i Bullar,

Kanelbullens dag :D

Jag älskar kanelbullar så jag var ju bara tvungen att baka några till idag.
Men det blev inga vanliga traditionella bullar!

Tycker det är kul att piffa upp dem lite och den här gången blev det två olika bullar

Apelsinbullar och Blåbärsbullar :)

Jag gjorde en sats men med två fyllningar. Så jag halverade ingredienserna till fyllningen. Nedan står det fulla receptet.

Ett tips för er med barn!
Dela en fjärdedel av degen i två och gör mindre bullar och lägg dem i knäck formar. Riktigt uppskattat och barnen orkar äta upp dem :)

 

Ingredienser 1 sats, ca 40 bullar:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1 dl strösocker

1,3 l vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

 

Fyllning 1:

200 g smör

Finrivet skal från 1 apelsin

Juice från 1 apelsin

1 tsk kardemumma

Kanel och socker

 

Fyllning 2:

Smör

1 paket frysta blåbär

Vaniljsocker

Kanel och socker

 

1. Värm mjölken till 37 grader,

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, sockret och kardemumman.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt lite mjöl i taget så att degen inte blir för torr.

4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 min.

6. Arbeta ner dagen i bunken. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Till fyllning 1: rör ihop alla ingredienser utom kanel och socker. Bred på fyllningen och strö därefter ut önskad mängd socker och kanel över kakan.

Till fyllning 2: Bred ut smör över kakan. Häll på önskad mängd kanel och socker. Strö ut blåbären och strö vaniljsocker över dem.  Rulla ihop till en rulle.

 


8. Skär rullen och lägg bullarna i bullformar. Låt jäsa under en bakduk ca 40 min.

9. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i 8-10 min.

 

 

 

Enjoy :)

 

Currykyckling med pasta

Publicerad 2011-10-03 15:52:18 i Pasta,

Kyckling och curry är en kombination som går hand i hand. Lägger man till lite pasta så blir det en supergod rätt :)

Om jag fick leva på enbart ett protein så skulle det lätt vara kyckling. Jag skulle kunna ha det till allt.

Idag blev det en pastasås med kyckling och curry :)

Ingredienser:

800 g kycklingfilé
2 rejäla tsk mangochutney
2 röda paprikor
1 röd lök
5 dl creme fraiche
3 dl grädde
Pasta
Curry
Salt
Peppar


(Favorit chutneyn är Sharwoods Bombay Club. Den är riktigt god)

1. Marinera kycklingfileérna i olja och curry. Stek dem så de får en fin stekyta. Lägg dem sen på en plåt och kör dem i ugnen 15 min på 200 grader.
2. Skiva löken och paprikan. Stek dem sen i lite olja och salt.
3. Tillsätt creme fraiche och grädde. Häll i mango chutneyn och 3 tsk curry. Salta och peppra lite. Låt koka upp ca 10 min på svag värme.
4. Koka upp pastan.
5. När kycklingen är klar. Dela den snyggt och lägg sendan ner den i röran.
6. Lägg pastan i botten av tallriken och häll över såsen.

Super gott :)



Enjoy :)

Jordgubbar, vispgrädde och choklad

Publicerad 2011-10-02 22:08:50 i Efterrätter,

Om jag måste välja mellan förrätt eller efterrätt så väljer jag 99 gånger av 100 efterrätt.

Bullar och kakor och så är verkligen min svaga punkt.

En enkel efterrätt som går snabbt att göra och inte är allt för onyttig är jordgubbar och vispgrädde.

Nu när hösten är här så får man nöja sig med jordgubbar från andra länder. Men det funkar lika bra det :)

Ingredienser:

Jordgubbar
Vispgrädde
Vaniljsocker
Mörk choklad



1. Dela på jordgubbarna.
2. Tillsätt lite vaniljsocker i grädden och vispa den.
3. Häll grädden på jordgubbarna och riv över lite choklad

Om man vill lyxa till det lite kan man flambera jordgubbarna eller pröva arlas jordgubb- eller chokladvispgrädde. Chokladgrädden är faktiskt riktigt god (och perfekt att ha i tårtor).


Enjoy :)

Söndagsbrunch - Spansk bondomelett

Publicerad 2011-10-02 13:35:28 i Brunch,

Söndagar är veckans bästa brunch dag.

Vare sig man hade en lugn eller livfull lördagskväll så är sovmorgon en hitt på söndagar.

Och finns det något bättre än långa sena frukostar/brunch som man kan lägga lite mer tid på?

Här hemma blev det en härlig spank bondomelett.
Lite matigare än en än vanlig omelett :)

Ingredienser:
(4 port)

4 potatisar
1 gul lök
5 ägg
3 msk matlagningsgrädde
salt, peppar och vitpeppar

toppa omeletten med:
1 tomat
ost
skinka




1. Skala och skiva potatisarna tunt. Skala och skiva löken.
2. Fräs potatis lök och vitlök på svag värme i lite matfett tills potatisen mjuknar. Salta och peppra.
3. Vispa ägg och matlagningsgrädde, salta och peppra med både svartpeppar och vitpeppar. Häll äggsmeten över potatisen. Lyft lite på kanterna så att smeten rinner ner i pannan.
4. Hacka tomaten och lägg den på omeletten. Skiva några ostskivor och lägg på.
5. När omeletten fått en fast botten stoppa in den i ugnen på 175 grader. Efter 5-7 min ta ut omeletten och lägg på lite skivad skinka (lägger man på skinkan direkt så blir den torr och kan brännas). Stoppa in den igen. När ytan börjar bli fast är omeletten klar.

Servera med pitabröd och en sås på creme fraiche och sweetchilisås :)


Enjoy :)

Lördagsdrink - Mojito

Publicerad 2011-10-01 22:00:28 i Dryck,

Dags för en lördags drink :)

Favoriten all time

MOJITO!




För att göra en bra mojito ska man använda Havana Club Añejo 3 Años. Tyvärr hade jag inte den hemma så fick bli en annan Havana Club.

Ett annat tips är att om man vill ha en bra drink så ska man inte krossa drinken som de gör på många ställen. I orginalreceptet från Kuba så använder man hela isbitar för då blir inte drincken lika blaskig.

Ingredienser för en perfekt Mojito:

5 cl Havana Club Añejo 3 Años
3 cl limejuice
2 cl sockerlag *
6-8 myntablad
Sodavatten
Rikligt med isbitar



* För att göra sockerlag kokar man ihop lika delar socker och vatten långsamt.

1. Tillsätt mynta och sockerlag i ett högt glas. Stöt myntan lätt med mortel.
2. Pressa färsk lime i glaset. Tillsätt Havana Club. Fyll upp med isbitar.
3. Toppa med soda och rör om.

Om man vill lyxa till den lite så kan man ha ner en halv passionsfrukt i drinken. Det är top notch :)

Enjoy :)

Idag släpps årets årsgångsglögg

Publicerad 2011-10-01 01:17:57 i Tips,

Idag släpps Blossas årsgångsglögg
I år föll lotten på smak kaffe.

Arabica bönar från El Salvador ska smaksätta glöggen.

För oss som uppskattar riktigt bra kaffe och tycker om glögg är det här en toppen kombination.

1800 kg kaffe sägs ha gått åt för att göra årets glögg.

Precis som kaffe och choklad vanligtvis går hand i hand så passar glöggen väldigt bra ihop med mörk choklad med hög kakaohalt.

Chefen för det här på Blossa säger att glöggen även passar bra ihop med en vällagrad ost och hemmagjord knäck. Hon uppmanar även att använda en skvätt av glöggen i smeten.

Jag kommer nog ta åt mig av det. Men det blir inte i knäcken (eftersom jag inte är så förtjust i knäck). Men kommer nog göra kola och då ska jag prova att ha i lite av årets glögg :)




Det är nionde året i rad Blossa gör en årsglögg.
Tidigare årsglöggar har varit

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron och Armagnac
2006 Lingon och Enbär
2007 Havtorn och Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran

Undra vad dom hittar på som 10-års jubileum nästa år?

Vad tror ni :)

Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela