Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Smördegsrulle med parmaskinka

Publicerad 2011-12-29 21:48:34 i Pizza/Piroger mm,

Som jag sagt tidigare, det händer väldigt lite i köket just nu.
En massa julmat som ska ätas upp så det blir inte så mycket lagande. Och på sötsaks fronten finns det så det räcker och blir över fram till midsommar :P

Men en smördegsrulle har vi lyckats trycka in mellan julmåltiderna :)

Skrev om det tidigare. Det påminner om en pizza och man kan fylla den med vad man vill :)

Ingredienser:

1 pkt smördeg
Parmaskinka
Mozzarella
Tomatsås
Tomater
Svartpeppar, salt och oregano

1. Rulla ut smördegsrullen och nagga den med en gaffel
2. Bred ut tomatsåsen över smördegen.
3. Skiva mozzarellan och tomaten. Lägg sedan på mozzarellan, parmaskinkan och tomatskivorna på smördegen. Strö över salt, peppar och oregano.
4. Sätt ugnen på 200 C. Sätt in smördegen i mitten i 10-15 min.
5. Ta ut smördegen och vik den dubbel med hjälp av bakbplåtspappret. Tryck ihop rullen lite och låt bakplåtspappret ligga kvar över rullen. Grädda yttliggare 15 min tills rullen är gyllenbrun.
6. Ta ut den och låt den vila ett tag. Dela sedan i 3-4 bitar beroende på hur stora bitar man vill ha.

Servera med ruccola, soltorkade tomater o balsamico


Enjoy :)

Chokladkola

Publicerad 2011-12-26 16:43:38 i Jul,

Stressig period nu och mycket som händer så det står ganska stilla i köket.

Men ännu ett julgodis som vi lagade förut var chokladkola.
Det är nog mitt favorit julgodis tror jag. Kan äta riktigt många av dom :)

Ingredienser:
4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao

2 msk smör



1. Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta.
2. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hård och seg.
3. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form.
4. När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.



Enjoy :)

Griljerad julskinka

Publicerad 2011-12-23 17:44:14 i Jul,

Nu är vi äntligen hemma igen efter en riktigt trevlig semester i Warszawa.

Har ätit såååå mycket mat att man inte hann bli hungrig mellan måltiderna. Polakerna snålar verkligen inte med maten och tallrikarna är väl fyllda. Själv är jag inte ett sånt jätte stort fan av polsk mat men måste erkänna - de lagar verkligen mat med kärlek och omtanke. Vart positivt överraska över flera rätter. Men mer om det sen :)

Så här dagen innan julafton så passar det sig ganska bra att lägga upp receptet om julskinka.

Gjorde det enkelt för mig och köpte en färdig kokt skinka i år.
(Förra året råkade jag köpa en som inte var det)

Det svåra var att välja vilken senap vi skulle grilljera skinkan i. Och i år blev det en senap från Kinda som jag fick när jag var i Kisa och spelade fotboll.

Ingredienser:
3 kg julskinka

1 ägg
3 msk senap
1 tsk svartpeppar

ströbröd


1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ägg, senap och svartpeppar till griljeringen.
3.Skär bort svålen på skinkan.
4. Pensla skinkan med senapsblandningen. Strö över ströbröd.
5. Griljera skinkan i cirka 15 minuter eller tills att skinkan fått fin gyllenbrun färg.





Enjoy :)

Warszawa here we come :)

Publicerad 2011-12-16 16:47:23 i Allmänt,

Nu tar vi ledigt från all matlagning och annat köksstök :)

Vi åker till Warszawa ett par dagar. På torsdag är vi tillbaka med massa förberedelser inför julen :)

Vem vet, det kanske kommer upp nått inlägg från Polen om jag hittar nått som jag vill visa ;)

Enjoy

Saffransbiscotti

Publicerad 2011-12-12 11:54:03 i Jul,

När vi julbakade så passade vi även på att göra saffransbiscotti :)

Biscotti är jätte gott att ha till kaffet och eftersom det är saffran i så passar det bra så här lagom till julen.

Ingredienser ca 40 stycken:
2 st  ägg
2 paket  saffran
100 gram  sötmandel
100 gram  smör
1 dl  socker
4 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver

Smält choklad om man vill doppa halva :)

1. Hacka mandeln grovt.
2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.
3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.
4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.



6. Om man vill så kan man smälta choklad och doppa halva biscottin, så får man en lite lyxigare biscotti.



Enjoy :)

Marsipangodis

Publicerad 2011-12-10 11:35:13 i Jul,

Igår när vi julbakade så gjorde vi marsipanfigurer.

Det gäller att ha bra fantasi och tålamod :)
(det där med tålamod var inte lillebrors starka sida :P )

Du behöver:
Marsipan
Karamellfärg (vi höll oss till rött och grönt)
Choklad (att doppa marsipanen i)
Tandpetare och knivar

Sen är det bara att sätta igång, använd fantasin.

När fantasin tog slut så gjorde vi små runda marsipanbollar som vi doppade i smält choklad :)



Ibland när vi gör ett pepparkakshus så brukar vi göra marspian tomtar och annat sött som vi brukar sätta framför huset
men i år blev det inget pepparkakshus :/






(Mitt grishuvud, ögonen är chokladströssel som jag tryck in)


(Lillasysters vinterros)


Några andra figurer



Enjoy :)

Lussebullar och Saffransbullar med vanilj

Publicerad 2011-12-09 21:23:26 i Jul,

Efter en lång vecka så började vi helgen med att julbaka :)

Både lillasyster och lillebror kom över och bakade med mig. Riktigt mysigt var det.

Det som vi hann göra var:
Lussebullar
Saffransbullar med vanilj
Saffransbiscoti
Chokladkola
och
Marsipanfigurer
(de andra recepten kommer sen)

Gjorde en satts av degen och delade på den så det blev hälften lussebullar och hälften saffransbullar så det böev ett nästan 20 lussebullar och nästan 30 saffransbullar.

Ingredienser:
2 pkt saffran
200 gr margarin
1/2 l mjölk
50 gr jäst
2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1 kg (1,5 l) vetemjöl

Fyllningen till saffransbullarna:
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

1 ägg till pensling
russin
pärlsocker (till saffransbullarna)


1. Smält matfett, häll i mjölk värm ska vara fingervarmt 37 grader.
2. Smula jäst rör ut i lite degspad, häll i resten av degspadet.
3. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg drygt hälften av vetemjölet.
4. Arbeta degen smidig, tillsätt resten av mjölet. Jäs 30 min i bunke.
5. Gör fyllningen. Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

(Lillebror trycker ner russin i lussebullarna)


Lussebullarna:
6. Gör små bollar av degen. Rulla ut dom till långa "korvar"
7. Snurra ihop dem genom att rulla in degen. Åt höger från ena änden och vänster från den andra.
8. Lägg på en plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa 20 min.
9. Pensla med ägg och tryck ner russin i bullarna.
10. Kör dem i ugnen på 225-250 grader i ca 10 min.

(Lillasyster penslar saffransbullarna)

Saffransbullar:
11. Kavla ut degen. Bred ut smörblandningen.
12. Rulla ihop degen och skär ca 2-3 cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar.
13. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 20 min.
14. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och tryck ner russin i bullarna.
15. Kör dem i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca 10 min.


Lussebullar


Saffransbullar



Enjoy :)


Tacokväll med kyckling och köttfärs

Publicerad 2011-12-06 18:28:35 i Taco,

Efter en fullspäckad helg och ingen matlagning så passade vi på och köra lite "fredags lyx" igår

En rejäl taco kväll blev resultatet.

Både kyckling och köttfärs fyllde våra bröd :)

Köttfärsen kryddade jag själv men kyckling kryddan köpte jag färdig.

Santa Maria har en riktigt god fajita krydda som vi brukar använda. Enligt recpetet så ska man steka kycklingen med lök och paprika, men det funkar alldeles utmärkt utan :)

Ingredienser:
400 g köttfärs
Salt, peppar, vitpeppar, grillkrydda, paprikakrydda, tabasco och vitlök

400 g kycklingfilé
1 påse Santa Maria Fajita krydda

Gurka
Tomat
Ruccola
Rödlök
Majs
Avocado
Eller de grönsaker man föredrar :)



1. Bryn köttfärsen i olja. Tillsätt kryddorna. Låt stå o puttra på svag värme
2. Strimla kycklingfiléerna. Brun dem i olja. Tillsätt kryddan.
3. Skiva/hacka upp grönsakerna.

Servera med tacobröd eller chips med massa salsa och gräddfil :)





Enjoy :)

Selleristjälkar med chevreost, valnötter och honung

Publicerad 2011-12-01 13:56:40 i Förrätter,

Ännu en rätt som fanns på bordet i helgen var Selleri med chevre, valnötter och honung.

För att få till det bra så var vi tvugna att använda oss av en bredbar chevrekräm. Var riktigt osäker på om jag skulle hitta det, men det gjorde vi :)
(hade vi inte gjort det så hade vi blandat chevre med philadelphiaost)

Den bredbara chevren vi hittade var ganska mild. Tycker man det så kan man blanda i lite extra ost.

Ingredinser:
5 Selleristjälklar
1 burk bredbar chevreost
Valnötter
Honung

1. Skölj selleristjälkarna. Bred på chevreosten
2. Grovhacka valnötterna. Lägg dem på osten.
3. Skiva upp stjälken i lagom stora bitar. Lägg upp på ett fat och ringla över honungen.



Enjoy :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela