Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Laxpaj

Publicerad 2012-09-30 10:06:11 i Fisk, Lax, Paj,

För några dagar sen så vart det en laxpaj hemma hos oss. 
 
Tyvärr gjorde jag ingen sås till, något som jag inte tyckte behövdes, men det kan vara ett gott komplement :)
Angående laxen så använde jag lax som säljs i fyra pack och använde alla fyra.
 
Ingredienser:
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamnsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
 
 Fyllning
600 g lax
1/2 purjolök
1/2 paket sugarsnaps
Färsk persilja
2 dl mjölk
2 ägg
1 dl riven ost
salt och peppar
 
1. Hacka samman alla ingredienserna till pajdegen och klappa ut den i en pajform. Nagga. Låt vila 30 minuter i kylen. 
2. Förgrädda sedan i 200 grader varm ugn ca 5 minuter.

3. Skiva purjolöken och lägg den i botten av pajen. Lägg sen den skivade fisken och de skivade sugarsnapsen i pajskalet. Hacka persiljan och strö över.

4. Vispa samman ägget och mjölken. Smaksätt med salt och peppar. Slå äggblandningen över fyllningen och grädda ytterligare 20-25 minuter.
 
Enjoy :) 

Frozen Cheesecake

Publicerad 2012-09-17 18:13:36 i Efterrätter,

I helgen hade vi en lite get together/ Tacokväll med laget och till de passade jag på att göra en frozen cheesecake.
 
Den är oerhört god och enkel att göra. Fick till och med höra att man blev en lyckligare människa efter man ätit den ;) ganska bra betyg va? 
 
Det bästa är att man kan anpassa den till så många personer. Det finns oändligt mycket tillbehör till den. 
 
Recept 1 cheesecake:
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g Philadelphiaost
7-8 degistivekex
 
Förslag till tillbehör:
Vindruvor
Banan
Degistivekex
Hallon med krossad turkiskpeppar
(en riktig hit, men ha de i en skål var för sig)
 

1. Ta fram 3 bunkar. 
2. I bunke 1 vispas 3 äggvitor hårt. 
3. I bunke 2 vispas 3 dl vispgärdde. 
4. I bunke 3 vispas 3 äggulor med sockret och vaniljsockret.
5. Rör ner philadelphiaosten i bunke 3.
6. Rör sedan ner vispgrädde i bunke 3 och därefter ner med äggvitan i den 3 bunken och rör om. 
7. Smula sönder degistivekexen i en form och häll sedan över smeten.
8. Låt stå i kylen i minst 6 timmar. 
 
Enjoy :) <3
 

(Dubbelsats för 2)
 

Piroger och miniburgare

Publicerad 2012-09-09 19:42:00 i Pizza/Piroger mm,

Det var ett tag sen jag bloggade. Tiden flyger iväg och jag har haft fullt upp. Men ska försöka att hinna med det här med :) 
 
I dag har jag varit oerhört duktig. Jag har gjort hemmagjorda minihamburgare, hemmagjort hamburgebröd och piroger :)
 
Pirogerna vart så otroligt goda, godaste jag gjort faktiskt. 
 
Piroger
Deg:
150 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl vetemjöl
Rosmarin
Flingsalt
 
Fyllning:
600 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Pensling:
1 ägg
En skvätt mjölk
 
Degen:
1. Smält margarinet i en kastrull.
2.Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader).
3.Smula ner jästen och rör ut den.
4.Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
5. Tillsätt rosmarin och flingsalt. Forstätt arbeta med degen.
6. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen (minst 30 min).
 
Köttfärsen:
7. Finhacka löken och fräs den.
8. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja.
9.Låt fyllningen svalna.
10. Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta.
11.Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.
12.Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter.
13. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk.
14. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.
 
Hamburgebröd
50g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
 ca 12 dl vetemjöl

Till pensling:
1 ägg
lite vatten
sesamfrön

1. smält smör och häll i mjölken och värm till 37 grader
2. Smula jästen och rör ut med lite degvätska.
3. I med resten av ingredienserna och blanda degen som vanligt.
4. Låt jäsa 30 minuter.
5. Kavla  och ta ut runda kakor till hamburgerbröd 
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
7. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön
8. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter
 





 

 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela