Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Laxfilé i ugn

Publicerad 2012-02-26 15:24:09 i Fisk,

Jag är själv inte så jätte förtjust i fisk. Men lax (om den tillagas så som jag vill ;) ) kan vara riktigt gott!

Enkelt och snabblagat, laxfilé i ugn, med potatis och en sås

Ingredienser:
4 st laxfiléer
flingsalt
svartpeppar
citrondroppar

potatis
chili/lime sås

1. Sätt ungnen på 200 grader.

2. Täck en form med flingsalt.

3. Peppra laxfiléerna och droppa några citrondroppar på dem.

4. Kör dem i ugnen ca 20 min tills de är klara.

Servera med dillkokt potatis och chili/lime såsen.





Enjoy :)

Minisemlor

Publicerad 2012-02-22 18:30:24 i Bullar,

Fetisdagen i all ära!

Som stora delar av den svenska befolkningen var även jag tvungen att mumsa i mig en semla. Men jag gjorde min själv. Rättare sagt gjorde jag fler än en!

Semlor är ruggigt gott, men ibland kan de vara för stora, så jag gjorde minisemlor :)

Ingredienser ca 30 st:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella kvarg lätt
2 krm salt
2-3 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
bröd från bullen
florsocker

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 7. Låt jäsa ca 20 min.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.
9. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

10. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. 11. Fyll bullarna med blandningen.
12. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.





Enjoy :)

Fläskfilégryta med rosépeppar

Publicerad 2012-02-19 12:42:50 i Fläskfilé,

Nu i veckan gjorde vi en fläskfilégryta. Älskar grytor, alla sorters.
Därför är det kul att göra det, man kan göra dem på alla möjliga sätt.
Den här gången vart det en med rosépeppar i :)

Ingredienser:
700 g fläskfiléytterfilé
2 krm peppar
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
1 msk ljus fransk senap
1 tsk soja
2 msk krossad rosépeppar
1 dl riven ost
salt

1. Putsa filén fri från fett och hinnor, skär den i cm-tjocka skivor

2. Knaperstek bacon i het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Behåll baconfettet i stekpannan. Krydda filén med lite salt och peppar och bryn den hastigt. Ta upp köttet

3. Häll grädden i stekpannan och koka tillsammans med senap, soja och rsoépeppar. Låt koka några minuter, lägg sedan ned köttet och låt sjuda ett par minuter. Rör ned osten och smaka av.

4. Skiva baconet och strö över grytan.

Servera med ris :)





Enjoy :)

Kokostoppar med limemsak

Publicerad 2012-02-10 22:38:50 i Kakor,

Hade en påse kokos hemma så fick för mig att göra kokostoppar.
Det är riktigt enkelt att göra och gott som bara den. Tyvärr hade jag inte choklad hemma som jag kunde smälta och doppa botten i, det hade varit pricken över i:et :)

Ingredienser:
50 g smör
2 st ekologiska ägg
1 dl strösocker
5.5 dl kokosflingor
2 msk limejuice

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.
3. Låt smeten svälla, i 10 minuter.
4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda tills gyllene, i cirka 15 minuter.








Enjoy :)

Moussaka med potatis

Publicerad 2012-02-06 19:27:57 i Potatis,

Har länge haft ett sug på moussaka. Ingen aning om varför men jag tyckte det var dags att göra det.

Det lilla kruxet är att jaginte är så förtjust i abourgin så det fick bli en "falsk" moussaka med enbart potatis :)
Men gott vart det!

Ingredienser:
750 gram potatis
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt, peppar, vitpeppar

Ostsås:
50 g margarin
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl riven ost
malen musktnöt
salt, peppar


1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Stek lök, vitlök och färs tillsammans på medelstark värme.
3. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och låt det koka under lock ca 15 minuter.
4. Ostsåsen: Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl, 1 dl riven ost och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk värmen. Låt sjuda på lägsta värme 5 minuter. Rör om då och då.
5. Smaka av med muskot, salt och peppar.
6.. Skala och skiva potatisen. Lägg nästan hälften av skivorna i en smord ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen och ett nytt lager potatis, resten av köttfärssåsen och sista lagret potatis. Bred över ostsåsen och strö resten av osten över.
7. Grädda moussakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras. Servera med tzatsiki och bröd.




(glömde tzatsikin)

Enjoy :)

Pannacotta med hallon och passionsfrukt

Publicerad 2012-02-04 22:07:14 i Efterrätter,

I onsdags firade vi vår 3-års dag med att äta ute, men vi bestämde oss för att ta desserten hemma.

Det blev den tidlösa favoriten pannacotta :)
Det finns ingen bättre efterrätt och man kan göra den på hur många olika sätt som helst :)

Den här gången gjorde jag en med hallon och passionsfrukt på :)
Riktigt syrligt och gott.

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit blockchoklad
3 gelatinblad

Topping (till 2 pers):
1 dl hallon
1 passionsfrukt


1.Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

2.Koka upp grädden och vaniljsocker.

3.Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.

4.Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.

5.Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.

 

Häll hallonen i en kastrull. Dela passionsfrukten och gröp ur fruktköttet och blanda det med hallonen. Värm en stund.

 

 

 

Enjoy :)

Kyckling- och kokosgryta från Tanzania

Publicerad 2012-02-02 14:35:37 i Kyckling,

Shit vad dagarna går snabbt nu. Hinner inte riktigt med allt jag vill just nu. Men men, nu kommer iaf ett nytt recept :)

Hade familjen över på middag i helgen och då bjöd jag på en Kyckling- och kokosgryta från Tanzania.
Riktigt gott och massor av spännande smaker :)

Den här gången använde jag passerade tomater, men nästa gång kommer jag nog använda krossade.

Ingredineser 6 pers:

1 kg kycklingfilé
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
3 msk jordnötsolja (att steka i)
1 burk krossade eller passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
0,75 dl mango chutney
2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 msk färsk riven ingefära
1 1/2 -2  msk piri piri-sås

Garnering:
1 mango
1 dl kokosflingor

1. Putsa och skär kycklingen i strimlor eller bitar. Skala och strimla löken. Skala och hacka vitlöken. Bryn kyckling och lök i omgångar i jordnötsoljan i en stekpanna. Lägg över i en gryta.

2. Häll över tomater, tomatpuré, kokosmjölk, mango chutney, salt, kardemumma, ingefära och piri piri. Låt grytan sjuda under lock 15 min. Smaka eventuellt av med mer piri piri.

3. Skär mangon i småbitar och strö lite av den och kokosflingor över grytan. Servera resten i småskålar bredvid.

Servera med ris!





Enjoy :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela