Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Minisemlor

Publicerad 2012-02-22 18:30:24 i Bullar,

Fetisdagen i all ära!

Som stora delar av den svenska befolkningen var även jag tvungen att mumsa i mig en semla. Men jag gjorde min själv. Rättare sagt gjorde jag fler än en!

Semlor är ruggigt gott, men ibland kan de vara för stora, så jag gjorde minisemlor :)

Ingredienser ca 30 st:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella kvarg lätt
2 krm salt
2-3 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
bröd från bullen
florsocker

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
4. Jäs under bakduk ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 7. Låt jäsa ca 20 min.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.
9. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

10. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. 11. Fyll bullarna med blandningen.
12. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.





Enjoy :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela