Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Moussaka med potatis

Publicerad 2012-02-06 19:27:57 i Potatis,

Har länge haft ett sug på moussaka. Ingen aning om varför men jag tyckte det var dags att göra det.

Det lilla kruxet är att jaginte är så förtjust i abourgin så det fick bli en "falsk" moussaka med enbart potatis :)
Men gott vart det!

Ingredienser:
750 gram potatis
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt, peppar, vitpeppar

Ostsås:
50 g margarin
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl riven ost
malen musktnöt
salt, peppar


1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Stek lök, vitlök och färs tillsammans på medelstark värme.
3. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och låt det koka under lock ca 15 minuter.
4. Ostsåsen: Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl, 1 dl riven ost och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk värmen. Låt sjuda på lägsta värme 5 minuter. Rör om då och då.
5. Smaka av med muskot, salt och peppar.
6.. Skala och skiva potatisen. Lägg nästan hälften av skivorna i en smord ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen och ett nytt lager potatis, resten av köttfärssåsen och sista lagret potatis. Bred över ostsåsen och strö resten av osten över.
7. Grädda moussakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras. Servera med tzatsiki och bröd.




(glömde tzatsikin)

Enjoy :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela