Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Kanelbullens dag - Apelsinbullar och Blåbärsbullar

Publicerad 2011-10-04 16:30:11 i Bullar,

Kanelbullens dag :D

Jag älskar kanelbullar så jag var ju bara tvungen att baka några till idag.
Men det blev inga vanliga traditionella bullar!

Tycker det är kul att piffa upp dem lite och den här gången blev det två olika bullar

Apelsinbullar och Blåbärsbullar :)

Jag gjorde en sats men med två fyllningar. Så jag halverade ingredienserna till fyllningen. Nedan står det fulla receptet.

Ett tips för er med barn!
Dela en fjärdedel av degen i två och gör mindre bullar och lägg dem i knäck formar. Riktigt uppskattat och barnen orkar äta upp dem :)

 

Ingredienser 1 sats, ca 40 bullar:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1 dl strösocker

1,3 l vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

 

Fyllning 1:

200 g smör

Finrivet skal från 1 apelsin

Juice från 1 apelsin

1 tsk kardemumma

Kanel och socker

 

Fyllning 2:

Smör

1 paket frysta blåbär

Vaniljsocker

Kanel och socker

 

1. Värm mjölken till 37 grader,

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, sockret och kardemumman.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt lite mjöl i taget så att degen inte blir för torr.

4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 min.

6. Arbeta ner dagen i bunken. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Till fyllning 1: rör ihop alla ingredienser utom kanel och socker. Bred på fyllningen och strö därefter ut önskad mängd socker och kanel över kakan.

Till fyllning 2: Bred ut smör över kakan. Häll på önskad mängd kanel och socker. Strö ut blåbären och strö vaniljsocker över dem.  Rulla ihop till en rulle.

 


8. Skär rullen och lägg bullarna i bullformar. Låt jäsa under en bakduk ca 40 min.

9. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i 8-10 min.

 

 

 

Enjoy :)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela