Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Minipizzor med blandat innehåll

Publicerad 2011-11-29 18:55:37 i Pizza/Piroger mm,

Som jag skrev tidigare så lagades det massor av mat i helgen.

En annan rätt blev minipizzor, även de riktigt tacksamma rester som är perfekt att frysa in.

Var flera som sa att minipizzorna var godare än vanliga pizzor. Kanske för att man kan äta tills man är mätt och inte behöver ha dåligt samvete över att behöva slänga en halv pizza?

Hur som helst så är det väldigt smidigt att göra minipizzor.
Jag gjorde en 3 dubbelsats så jag fick massor av pizzor över och det tog lite tid att göra alla :P

Ingredienser enkel sats (ca 25 minipizzor beroende på strl):

Deg:
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten (ca 37 grader)
2 msk olja
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Tomatsås:
250 g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
peppar, salt och oergano

Fyllning:
3 dl riven ost
valfri fyllning
jag gjorde en vesuvio (ost och skinka
en hawaii (ost, skinka och annanas)
och en med salami och ost

Degen
1. Smula jästen i en degbunke och rör ut med det ljumma vattnet.
2. Tillsätt olja, mjöl och salt, arbeta samman till en deg. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord.
3. Täck över och låt jäsa i ca 1 timme.

Tomatsåsen
4. Håll ner de passerade tomaterna i en kastrull, koka upp på låg värme.
5. Pressa ner vitlöken och tillsätt kryddorna. Låt svalna.

Pizzan
6. Sätt ugnen på 225°C.
7. Ta upp degen på mjölat underlag och kavla ut den platt.
8. Använd dig av något runt i lagom storlek och tryck ut pizzorna. Jag använde mig av lite större glas. Annars kan du använda botten på ett tefat eller en tallrik.
9. Lägg pizzorna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Lägg på tomatsås, ost och önskad fyllning.
11. Grädda (225 grader) i mitten av ugnen i 10-12 min.



Enjoy :)

Minipiroger med köttfärs

Publicerad 2011-11-28 23:17:01 i Pizza/Piroger mm,

I helgen så hade vi födelsedagsfirande här hemma och det bjöds på massor av plockmat :)

En av rätterna som jag gjorde var minipioger med köttfärs.

Jag tycker det är mycket godare med minipiroger och så kan man äta flera och det passar bättre på ett buffé bord :)

Pricken över i:et är att det blev flera kvar och det var bara att slänga in dem i frysen. Perfekt att ha som ett mellanmål.

Ingredinser ca 20 stycken:

Deg:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst (ett halvt paket)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
6-7 dl vetemjöl

Köttfärs:
400 g nötfärs
1/2 kruka persilja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, vit peppar och kummin
1 msk creme fraiche

Pensling:
1 uppvispat ägg


Deg:
1. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i lite av den ljumma mjölkblandningen i en matberedare. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och mjöl. Blanda snabbt ihop degen. Låt jäsa övertäckt 40 min.

Köttfärsen:
2. Finhacka löken och hacka persiljan.
3. Blanda ner dem i en skål tillsammans med köttfärsen. Pressa ner vitlöksklyftan och häll på kryddorna.
4. Bryn färsblandingen i en stekpanna. Tillsätt ev lite mer kryddor.
5. När färsen är färdig, låt den svalna. Tillsätt sen creme fraichen och blanda om.


Pirogen:
6. Ta en bit av degen, kavla ut den lagom tunt. Skär ut fyrkanter som du sedan delar på diagonalen.
7. Fördela lite fyllning i mitten.


8. Ta sen kanterna på triangeln och tryck ihop kanternas långsidor så det bildas en liten pyramid.


9. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.
10. Pensla med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 12-14 minuter på 225°





Enjoy :)

Saffranspannacotta

Publicerad 2011-11-27 07:17:11 i Efterrätter,

Jag har skrivit det tidigare, den bästa efterrätten jag vet är pannacotta.

Och så här i adventstider så har jag passat på och gjort en Saffranspannacotta.

Saffran både smakar och luktar gott. Det var riktigt gott att ha det i efterrätten.

Det som är bra med den är att det går snabbt att tillaga den. Sen ska den visserligen stå ett tag i kylen, men men :)

Ingredienser 4 port:

5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
1 paket saffran (0,5 g)
1 tsk vaniljsocker.




1. Lägg gelatinen i blöt.
2. Blanda grädde, saffran och vaniljsocker. Koka upp.
3. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i gräddblandning. Rör om. Ta av från plattan och låt svlana.
4. Häll upp i fyra koppar och ställ in den 4-5 timmar i kylen.

Servera med varma hallon.







Enjoy :)

Fireball kanel whiskey

Publicerad 2011-11-24 14:04:48 i Dryck,

När vi var på matmässan för några helger sen så fick jag smaka en Whiskey med kanelsmak.

Vanligtvis tycker jag inte om whiskey, men det här var första gången jag faktiskt tyckte det var gott :)

Fireball heter den och är en söt whiskey med en tydlig smak av kanel och inslag av apelsin och ingefära.
33% alkohol

En riktigt juldryck skulle jag vilja säga :)

Så tycker du inte om whiskey tycker jag definitivt att du ska prova den här. Och tycker du om det så är det bara att handla.

Överraskande gott!

Ett bra komplement till glöggen om man ska ha en glögg kväll hemma :)

Enjoy :)

Gotländsk rostbiff

Publicerad 2011-11-22 22:40:26 i Kött,

När vi var på mat- och vinmässan förra helgen så fick vi med oss en riktigt god rostbiff hem.
Plus att vi fick med oss ett eget tillverkat vitlökssmör också. Plus i kanten för det :)
Köttet kom från Ejmunds gård på Gotland :)
Köttet var riktigt mört och fint. Skulle absolut kunna köpa mer kött där ifrån :)
Så vi åt köttet tillsammans med pommes, stekt lök, vitlökssmöret och mango chutneyn jag berättade tidigare om.
Själv vill jag ha mitt kött medium rare. Så lite tips till den som vill steka en bra rostbiff :)
Först:

Se till att köttet är rumstempererat. Torka sedan av ytan.


Hetta sen upp smör i en stekpanna. När smöret slutat "bubbla" kan du börja steka.

Lägg inte i mer kött än 2/3-delar av pannan. För då blir det inte tillräckligt varmt i pannan.


En 1,5 cm skiva steks 2-3 minuter per sida.


När köttsaften börjar tränga upp ska du vända på köttet.

Kolla på köttsaften som tränger upp efter att du vänt på köttet.

När saften börjar tränga upp = blodig

När saften är lätt rosa = rosaröd inuti
När saften är tydligt rosa = medium
När saften är genomskinlig = välstekt


Om du är osäker kan du snitta köttet och se efter.
Låt köttet vila 5 minuter efter stekning så porerna hinner stängas och köttet drar till sig smaken :)

 

(min otroligt braiga gjutjärns grillpanna jag fått av mormor)
Snabbt och enkelt att laga och riktigt gott :)
(ketchup med svartpeppar i är nästan ett måste till pommes :P )

Enjoy :)

Tandoori kyckling med ris

Publicerad 2011-11-21 15:17:33 i Kyckling,

Vart en indisk afton hemma hos oss igår kväll :)
Vi fixade en jätte enkel indisk förrätt, Papadums med mango chutney
Papadums är ett indiskt bröd gjort på bland annat linsmjöl
När vi var på mat mässan så köpte vi hem en jätte god chutney som kom från Öland. Verkligen att rekomendera :)
Till varmrätt blev det Tandoorikyckling med ris :)
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
Santa Maria Tandoori krydda
2 dl creme fraiche
ris
1. Blanda kryddan med creme fraiche. Vänd i kycklingen och rör om.
2. Bryn kycklingen i en stekpanna. Lägg dem sen på en plåt och kör i ugnen på 200 grader i 20 min.
Servera med ris och någon god sås, som Rajita.
(Papadumsen köpte vi färdiga från Santa Maria och var faktiskt förvånadsvärt goda)
papadums och mangochutney

Ungerska viner - Tokaji Aszu

Publicerad 2011-11-16 20:12:45 i Vin,

I vintras var vi i Budapest och fick smaka på massor av olika ungerska viner.
Efter det har man börjat kolla efter det på systemet, och det finns alldeles för få viner från Ungern där.
En av deras specialiteter är Tokaji viner. De tillverkas i Tokaji distriktet i nordöstra Ungern.
- Ett dessertvin av hög klass.
Vi drack vinet Tokaij Aszu med benämningen 3 puttonyos. Ju högre nummer vinet har desto sötare är vinet. 3:an innehåller 6-9 % restsocker.

"De druvor som angripits av ädelröta skördas först och utgör den s.k. aszún. Aszún krossas lätt till en söt massa. Under tiden skördas de vanliga druvorna. Aszúmassan tillsätts sedan till den vanliga musten och söthetsgraden kan varieras beroende på hur mycket aszúmassa man tillsätter. Söthetsgraden i tokaji aszú anges traditionellt med puttonyos. En puttony är en korg som innehåller 20 till 25 kg druvor. Ju fler sådana korgar med den söta aszún man tillsatte till ett fat, desto sötare blev vinet. Numera anger antalet puttonyos hur mycket restsocker det finns i det färdiga vinet"

Just det här vinet var ganska sött och ska man ha det till en dessert så ska den inte vara för söt. Drick det gärna med någon dessert som innehåller choklad.
Vi köpte med vinet från Budapest så vet inte om den finns på systemet. Men jag vet att jag har sett i alla fall ett Tokaji vin där :)
Så - give it a try :)
Enjoy :)

Romflamberad mango med limegrädde

Publicerad 2011-11-15 17:45:52 i Efterrätter,

Rom flamberad mango med limegrädde

En riktigt god efterrätt :)
Egentligen ska man ha persikor, men eftersom det inte är säsong och det är svårt att hitta färska så tog vi mango istället.

Ingredienser 2 pers:
1 mango
1 dl socker
en skvätt mörk rom
saviorikex

limegrädde:
3 dl vispgrädde
rivet skal från en lime
2 tsk vaniljsocker

1. Börja med grädden. Vispa den så den blir lite fyllig. Riv sedan ner limeskalet och häll i vaniljsockret. Vispa sedan färdigt grädden.



2. Skiva och tärna mangon.
3. Hetta upp socker i stekpannan. Rör om tills den fått en ljusbrun färg.
4. Lägg ner mangotärningarna i pannan och kandera dem.
5. Häll på en skvätt rom, tänd på och flamera en stund.





6. Smula ner 1 1/2 saviorikex i ett glass eller en snygg skål. Låt ett helt kex vila snyggt vid kanten.
7. Fyll glaset med den flamberade mangon och toppa med limevispgärdden. Ringla lite av "såsen" över grädden.

Enjoy :)

Basilisk Shiraz Mourvedre

Publicerad 2011-11-11 20:22:35 i Vin,

Basilisk Shiraz Mourvedre

Ett riktigt gott rött vin från Australien.

Vi var egentligen ute efter ett annat vin, men det var helt slut. Så vi fick de här rekomenderat istället.

Den har smaker av tranbär, mörk frukt, toner av fat, rökta charkuterier, kaffe och kryddnejlika.

Vi drack det till nötkött och det var perfekt :)




Enjoy :)

Morfars Fyllda Paprikor

Publicerad 2011-11-10 21:33:22 i Köttfärs,

Alla har väll någon maträtt som man fått "ärva"
Hos oss är det morfars fyllda paprikor. Min lilla syster älskar dem och det är en av hennes favorit rätter.
Idag var det första gången som jag provade göra dem, fast jag ändrade lite i receptet :)
De vart nästan lika bra som mammas :)
Ingredienser 4 pers:
4 paprikor
200 g köttfärs
100 g ris
1/2 chili
salt, peppar och vitpeppar
Sås:
Hemligt recept
Så använd fantasin :)
1. Finhacka chilin. Blanda köttfärs, ris, chili och kryddor.
2. Skär av toppen på paprikorna och ta ut kärnorna.
3. Fyll upp paprikorna med köttfärsen. Men packa dem inte fulla, för då kan inte riset svälla och ni får hårt okokt ris.
4. Börja med såsen. Smält smöret. Häll i mjölet och bryn det tills det får en brun färg.
5. Tillsätt tomatpurén och därefter vattnet. Rör om ordenligt. Salta och peppra efter smak
6. Lägg ner paprikorna i såsen. Sätt på ett lock på kastrullen och låt dem kocka på svag värme i 1- 1 1/5 timme.
Servera sen med ett gott bröd!
Enjoy :)

Idag startar Mitt Kök mässan i Älvsjö!

Publicerad 2011-11-10 09:33:05 i Tips,

Har inte hunnit lägga ut så mycket nu på sista tiden, men har massor som ska upp :)
Tänkte bara göra en liten reminder.
Idag börjar mässan Mitt kök.
Jag skrev lite om det för lite mer än en månad sen
Här är länken till det inlägget
Samtidigt så pågår hälsomässan och båtmässan. Och nytt för i år är mässan Winter show :)
Allt de här hittar ni på Stockholmsmässan i Älvsjö!
För mig blir det ett sent besök. Har inte tid förän på söndag att åka dit :)
Så kan inte rekomendera något speciellt för i år, förutom att ni bör prova kockarnas kök :)
Enjoy!

Perfekt i höstmörkret - Chai Latte

Publicerad 2011-11-07 13:28:58 i Dryck,

Nu börjar det bli riktigt ruggigt på mornarna.

Något som passar perfekt då är en varm, god chai latte :)

Vi hittade en jätte mysig deli affär i Huddinge centrum som sålde allt från chark och ostar till kaffe, the och choklad.  Mi Piace heter stället. Där köpte vi hem lite olika teer, bland annat ett riktigt gott chai te :)
Ingredienser:
Chai te
vatten
mjölk

kanel att toppa med




1. Koka upp vattnet med chai teet. Låt koka 10 minuter. Häll det kokande vattnet över teet i en tekanna. Teet ska vara ganska koncentrerat.
2. Värm och skumma mjölken med hjälp av espressomaskin ( eller kastrull och mjölkvisp).
3. Häll över teet i en kopp (sila det) så lite mer ä hälften av muggen är fylld.
4. Häll på den skummade mjölken tills koppen är full.

Toppa med lite kanel.



Enjoy :)

Raggmunk med fläsk

Publicerad 2011-11-05 23:40:03 i Potatis,

Idag blev det en sen middag och eftersom vi hade vår "lördag" i onsdags så blev det en ganska enkel måltid idag - men riktigt god :)
Raggmunk med fläsk
Ingredienser:
1 kg potatis
1 msk mjöl
1 ägg
salt och peppar
800 g Fläsk
Smör och olja till stekning
1. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Vispa ihop ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra.

2. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och torrt. Börja stekningen med lite olja och smör i pannan. När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt.

3. Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt sommöjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor.
4. Servera med äppelmos eller rårörda lingon
Enjoy :)

Mozzarella och pestofylld lövbiff med het potatisgratäng

Publicerad 2011-11-03 13:24:13 i Kött,

Det vart en ganska sen middag i går kväll. Varit en intensiv period och i helgen har vi fullt upp.
Så vi fick köra en fin middag i går kväll :)

Både Micke och jag har lite förkärlek till italiensk mat och influerar gärna det i köket. Så i går kväll blev det Mozzarella och pestofylld lövbiff med het potatisgratäng!

Ingredienser 4 port:

Lövbiffen:
450 g lövbiff
2 paket mozzarella
1 tomat
1 liten burk grön pesto
salt, peppar
balsamvinäger

Potatisgratäng:
1 kg mjölig potatis
1 gul lök
1 liten chili
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
riven ost
salt, peppar och vitpeppar


Potatisgratäng:
1. Börja med att skala potatisen. Skiva den sen i skivor, ca 1 cm tjocka.
2. Skala och skiva löken. Fin hacka chilin och grov hacka vitlöken.
3. Lägg ner potatisen, löken, chilin och vitlöken i en stor kastrull. Häll ner matlagningsgrädden och vispgrädden. Häll på salt, peppar och vitpeppar.
4. Låt kocka upp tills potatisen blivit mjuk.
5. Smörj en form och häll över potatisblandningen. Strö över den rivna osten.
6. Stoppa in i mitten av ugnen på 240 grader och låt den stå i 15 min eller tills osten är gyllenbrun.
7. Ta ut gratängen när den är klar och låt den vila i 10-15 min





Lövbiffen:
1. Skiva mozzarellan och tomaterna. Dela tomatskivorna på hälften.
2. Bred på pesto på halva lövbiffen. Lägg på tomater och mozzarella. Salta, peppra och häll över lite balsamvinäger. Vik över den andra halvan över fyllningen.
3. Stek lövbiffen i smör. Pannan måste vara riktigt varm när du börjar steka.
4. Stek så du får en fin yta och så att den är genomstekt.

Servera med potatisgratängen.







Enjoy :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela