Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Lussebullar och Saffransbullar med vanilj

Publicerad 2011-12-09 21:23:26 i Jul,

Efter en lång vecka så började vi helgen med att julbaka :)

Både lillasyster och lillebror kom över och bakade med mig. Riktigt mysigt var det.

Det som vi hann göra var:
Lussebullar
Saffransbullar med vanilj
Saffransbiscoti
Chokladkola
och
Marsipanfigurer
(de andra recepten kommer sen)

Gjorde en satts av degen och delade på den så det blev hälften lussebullar och hälften saffransbullar så det böev ett nästan 20 lussebullar och nästan 30 saffransbullar.

Ingredienser:
2 pkt saffran
200 gr margarin
1/2 l mjölk
50 gr jäst
2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1 kg (1,5 l) vetemjöl

Fyllningen till saffransbullarna:
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

1 ägg till pensling
russin
pärlsocker (till saffransbullarna)


1. Smält matfett, häll i mjölk värm ska vara fingervarmt 37 grader.
2. Smula jäst rör ut i lite degspad, häll i resten av degspadet.
3. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg drygt hälften av vetemjölet.
4. Arbeta degen smidig, tillsätt resten av mjölet. Jäs 30 min i bunke.
5. Gör fyllningen. Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

(Lillebror trycker ner russin i lussebullarna)


Lussebullarna:
6. Gör små bollar av degen. Rulla ut dom till långa "korvar"
7. Snurra ihop dem genom att rulla in degen. Åt höger från ena änden och vänster från den andra.
8. Lägg på en plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa 20 min.
9. Pensla med ägg och tryck ner russin i bullarna.
10. Kör dem i ugnen på 225-250 grader i ca 10 min.

(Lillasyster penslar saffransbullarna)

Saffransbullar:
11. Kavla ut degen. Bred ut smörblandningen.
12. Rulla ihop degen och skär ca 2-3 cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar.
13. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 20 min.
14. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och tryck ner russin i bullarna.
15. Kör dem i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca 10 min.


Lussebullar


Saffransbullar



Enjoy :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela