Piroger och miniburgare
Det var ett tag sen jag bloggade. Tiden flyger iväg och jag har haft fullt upp. Men ska försöka att hinna med det här med :)
I dag har jag varit oerhört duktig. Jag har gjort hemmagjorda minihamburgare, hemmagjort hamburgebröd och piroger :)
Pirogerna vart så otroligt goda, godaste jag gjort faktiskt.
Piroger
Deg:
150 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl vetemjöl
150 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
10-11 dl vetemjöl
Rosmarin
Flingsalt
Fyllning:
600 gram nötfärs
600 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Salt
Svartpeppar
2 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Pensling:
1 ägg
En skvätt mjölk
Pensling:
1 ägg
En skvätt mjölk
Degen:
1. Smält margarinet i en kastrull.
1. Smält margarinet i en kastrull.
2.Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader).
3.Smula ner jästen och rör ut den.
4.Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
5. Tillsätt rosmarin och flingsalt. Forstätt arbeta med degen.
6. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen (minst 30 min).
Köttfärsen:
7. Finhacka löken och fräs den.
8. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja.
9.Låt fyllningen svalna.
10. Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta.
11.Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.
12.Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter.
13. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk.
14. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.
Hamburgebröd
50g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Till pensling:
1 ägg
lite vatten
sesamfrön
1. smält smör och häll i mjölken och värm till 37 grader
2. Smula jästen och rör ut med lite degvätska.
3. I med resten av ingredienserna och blanda degen som vanligt.
4. Låt jäsa 30 minuter.
5. Kavla och ta ut runda kakor till hamburgerbröd
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
7. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön
8. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Till pensling:
1 ägg
lite vatten
sesamfrön
1. smält smör och häll i mjölken och värm till 37 grader
2. Smula jästen och rör ut med lite degvätska.
3. I med resten av ingredienserna och blanda degen som vanligt.
4. Låt jäsa 30 minuter.
5. Kavla och ta ut runda kakor till hamburgerbröd
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter
7. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön
8. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter