Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Äppel- och valnötsbröd

Publicerad 2011-08-26 11:08:44 i Bröd,

God morgon :)

Fortfaranade massor av äpplen hemma så passade på att göra ett gott bröd till frukost med äpplen och valnötter i :)
Då bakning inte är min starka sida (matlagning är jag bättre på) så måste jag ändå säga att jag vart riktigt nöjd med resultatet :)

Äppel- och valnötsbröd

Ingredienser:



5 dl vetemjöl + mjöl till bakbordet
5 dl grahamsmjöl
50 g jäst
(jag föredrar torrjäst, mycket lättare att hantera)
3 msk honung
1 stort äpple, eller 2 mindre
50 g valnötter
0,5 tsk salt
1 krm malen kanel eller kardemumma
2 msk olja

Topping (valfritt)
Solroskärnor
Sesamfrön


1.Blanda mjölsorterna i en skål och gör en grop i mitten. Smula ner jästen i mjölgropen, häll på 3 msk ljummet vatten och 1 msk honung.
2.Blanda jästen, vattnet, honungen och lite mjöl och täck över jästklumpen med mjöl.
3.Täck över skålen med en handduk och låt jäsa ca 20 min, tills jästklumpen lyfter sig.

4.Skala äpplet, kärna ur och riv det grovt. Hacka valnötterna grovt. Blanda äpple, valnötter, 2,5 dl ljummet vatten och resten av ingredienserna med mjölet och jästen.
5. Arbeta samman med elvispens degkrokar eller ordentligt för hand. Täck över och låt jäsa ytterligare 20 min, till dubbel storlek.

6. Sätt ugnen på 200°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda genom degen med händerna. Tillsätt mer mjöl om degen är kletig.
7. Forma degen till en avlång limpa. Lägg limpan på plåten och gör ett kryssmönster på ovansidan med en vass kniv.

8. Pensla brödet med lite vatten och strö över fröna och tryck ner dem lite.
9. Sätt en ugnsfast form med hett vatten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C och sätt in brödet. Baka 40 min. Täck över med aluminiumfolie om brödet börjar bli för mörkt.
10. Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan handduk.



Riktigt mastigt och gott bröd. Mörkt och gott med lite sötma från äpplena.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela