Enjoying life

Kökets pärla - mer än bara matlagning

Ungerska viner - Tokaji Aszu

Publicerad 2011-11-16 20:12:45 i Vin,

I vintras var vi i Budapest och fick smaka på massor av olika ungerska viner.
Efter det har man börjat kolla efter det på systemet, och det finns alldeles för få viner från Ungern där.
En av deras specialiteter är Tokaji viner. De tillverkas i Tokaji distriktet i nordöstra Ungern.
- Ett dessertvin av hög klass.
Vi drack vinet Tokaij Aszu med benämningen 3 puttonyos. Ju högre nummer vinet har desto sötare är vinet. 3:an innehåller 6-9 % restsocker.

"De druvor som angripits av ädelröta skördas först och utgör den s.k. aszún. Aszún krossas lätt till en söt massa. Under tiden skördas de vanliga druvorna. Aszúmassan tillsätts sedan till den vanliga musten och söthetsgraden kan varieras beroende på hur mycket aszúmassa man tillsätter. Söthetsgraden i tokaji aszú anges traditionellt med puttonyos. En puttony är en korg som innehåller 20 till 25 kg druvor. Ju fler sådana korgar med den söta aszún man tillsatte till ett fat, desto sötare blev vinet. Numera anger antalet puttonyos hur mycket restsocker det finns i det färdiga vinet"

Just det här vinet var ganska sött och ska man ha det till en dessert så ska den inte vara för söt. Drick det gärna med någon dessert som innehåller choklad.
Vi köpte med vinet från Budapest så vet inte om den finns på systemet. Men jag vet att jag har sett i alla fall ett Tokaji vin där :)
Så - give it a try :)
Enjoy :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela